Обвиниха Николай Малинов в шпионаж! Решетников със забрана да влиза в България



Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов е привлечен като обвиняем по чл. 105, ал. 1 от Наказателния кодекс, който гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години. Това каза на брифинг по повод разгорелия се от вчера шпионски скандал главният прокурор Сотир Цацаров, пише novini.bg.

Прокуратурата взе мярка парична гаранция 50 000 лева. Наложена му е забрана да напуска територията на старната и към този момент той вече е освободен от следствения арест, добави Цацаров.





На брифинга стана ясно, че ДАНС е наложила на пенсионирания руски генерал Леонид Решетников забрана за влизане в България за срок от 10 години. Забраната е наложена по редана на Закона за чужденците в България.

В хода на разследване против финансовата и кредитната система е изградена действаща схема за пране на пари. Веднага след установяването на тази схема прокуратурата възложи на ДАНС множество оперативни мероприятия, включително и на финансовото разузнаване. В резултат са събрани данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства от лица, ръководители на чужди организации, които имат определени интереси в политическия живот на страната. Тези интереси са свързани с различни области на българския обществен и политически живот, както и с дейността на българските държавни органи. По този начин се финансират разностранни мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на Република България и представляват опити за целенасочено влияние по отношение и на нейната външна политика.





Събрани са и доказателства за пряко участие на български гражданин както в схемата за финансиране, така и с действия на българска територия, които обслужват посочените по-горе интереси под различни форми, включително и чрез предаване на информация, защитена от закона. Българският гражданин е Николай Малинов. Чуждите организации, за които твърдим и имаме доказателства, че е поставял в услуга, са със седалище Руската федерация. Организациите са две - Общество "Двуглав орел" и Руския институт за стратегически изследвания, оповести главният прокурор.





Установено е, че Малинов е приел срещу заплащане да изпълнява задачи, възложени му от ръководителите на посочените организации, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев. Заплащането е извършено под различни форми, в рамките на посочените схеми на финансиране, като е било предназначено от една страна за него и за притежаваните от него търговски дружества и тяхната дейност, а от друга - за финансиране на различни меропрития за оказване на влияние върху българската вътрешна политика, добави Гешев.

Очаквайте подробности!


Четете още:

🔴 Прочута дама се обясни в любов на Слави Трифонов

🔴 Мъжът на Елена Йончева я заряза (СНИМКА)

🔴 Малина засрами и 20-годишните с тяло - 52-годишната баба изглежда като богиня по бански [Снимки]





Източник: Марица





Коментари

горе