Голямата актриса Цветана Манева:Щях да умра на сцената!



Бях на косъм да се обеся, колегата Георги Георгиев ме спаси

"За малко щях да умра на сцената. Играехме спектакъла "Уестсайдска история" в Пловдив. Толкова усърдно се увих с въжето, че усетих как започвам да се задушавам. Добре че колегата Георги Георгиев се хвърли и ме спаси! Имала съм и много други инциденти по време на представления, но не си давам труд да ги помня" - казва голямата актриса Цветана Манева, която от днес зрителите ще могат да гледат по кината в българския филм "Далеч от брега" на режисьора Костадин Бонев. Премиерата бе вчера в столичен мол (за нея четете на стр. 7).





Сакатлъкът се случва на първата постановка на новооткритата младежка сцена в Пловдив, където ще се играе "Уестсайдска история". Младият режисьор Коко Азарян сътворява спектакъл, в който актьорите пеят, танцуват и се надиграват и който се превръща в истински хит. Любители на театъра от София и други градове пътуват до Пловдив само заради тази постановка.

Именно на едно от представленията Цветана едва не се обесва сама на сцената. В мюзикъла нейната героиня се казва Копелето. Танцува рап, другите й ръкопляскат, а тя обяснява защо я наричат така. Майка й е курва, баща й - пияница, изчезнал малко след раждането й.

"Какво бъдеще и какъв изход от живота може да има едно такова копеле, освен да се обеси", казва актрисата от сцената. И Манева го "прави".





"Цветана като всички млади амбициозни актриси разиграваше сцената с нескривано удоволствие", разказва Тодор Колев в автобиографията си. Технически "обесването" е решено така - в металната конструкция зад хоризонтална греда са направени две издатини като стъпенки, които не се виждат от публиката. Актрисата донася стол, висок колкото двете издатини, и го поставя пред тях. После стъпва на стъпенките, но за зрителите изглеждат, че тя стои на стола. В един момент Манева е само с единия крак върху стъпенките, а с другия ритва стола. После остава стъпила на двете стъпенки, но за зрителите се създава илюзията, че виси във въздуха.

В злополучната вечер Манева ритва стола, но тялото й се залюлява от по-силния тласък и кракът й не намира стъпенките. Подхлъзва се и въжето се впива във врата й. През това време част от героите седят на сцената с гръб към публиката и разговарят. Изведнъж някои от тях виждат как краката на Цветана се изплъзват от желязната стъпенка и тя увисва наистина. Първи реагира актьорът Георги Георгиев. Той скача и подхваща тялото на колежката си. Още няколко души му помагат да изнесе Манева от сцената, а останалите започват да импровизират, все едно че станалото е част от действието в пиесата. Зад кулисите Цветана е в безсъзнание, защото въжето е засегнало сънната й артерия. Дежурният лекар пристига бързо, преглежда я и, слава Богу, установява, че няма скъсан прешлен. Иначе - край. Спасява я фактът, че кракът върху стъпенката поема част от тежестта на увисналото тяло. Актрисата се свестява и отново се включва в представлението. След време Крикор Азарян разказва, че оставят номера с "обесването", но вече не завързват клупа за горната греда, а само го премятат.

Плеяда звезди в "Далеч от брега"





Куп звезди ще видим в новия български филм "Далеч от брега." Освен Цветана Манева в него играят още Пенко Господинов, Стефан Вълдобрев, Цветана Манева, Жоржета Николова, Йоана Буковска и Мая Новоселска.

"Въпреки че "Далеч от брега" носи отчетливите белези на определена епоха, от него като че ли лъха някакво зловещо безвремие. Клаустрофобията на кораба, затвореното общество на трупата, антиутопичната, почти по Оруел атмосфера са тъжна аналогия и на съвременното общество. Случките за някои зрители може и да са отпреди 30-40 години, но днешното време не е по-различно по отношение на липсата на свобода. Цензурата вероятно не е така директна, но ние доброволно сме се затворили в златен кафез и отказваме да разперим криле и да загърбим удобството", споделя актрисата.





"Далеч от брега" е базиран на цензурирания преди 1989 г. роман "Чайки далеч от брега" на Евгений Кузманов, определян като откровена сатира на тоталитарния режим. Българско-украинската копродукция представлява интерпретация на отношенията между твореца и цензурата по времето на комунизма. Сценарият на Никола Петков, Евгени Кузманов и самият Костадин Бонев разказва историята за талантлив театрален режисьор, изгонен по неизвестни причини от столицата, който започва работа в малък провинциален театър.

Той се опитва да постави пиеса, която вълнува мислите му, в която се говори за хора, неотлъчно наблюдавани и живеещи в постоянен страх от наказание. Постепенно кошмарите от пиесата започват да се пренасят в живота на трупата...






Четете още:

🔴 Учен откри: Човешките тела се движат повече от година след смъртта

🔴 Стоянка Мутафова има пейсмейкър, а не байпас, успокои дъщеря й

🔴 Мартин Кейниг - американецът, влюбен в българското село





Източник: bgdnes





Коментари

горе