Чуждо тяло в синуса причинява синузит



Направиха ми ЯМР на главата и се оказа, че в максиларния синус отляво има чуждо тяло. Лекарят каза, че това най-вероятно е пълнежен материал за пломби. Трябва ли да се оперирам?

Христо Кръстев, гр. София

Определено, да. Често пациентите се чудят откъде в синусите може да попадне материал от пломбите. Много просто: зъболекарят, запълвайки зъб, пробива горната част на корена. Често коренът се намира директно в дъното на синуса или дори е изпъкнал (това се вижда при провеждането на ендоскопия). Ако чуждото тяло е малко, тогава рано или късно лигавицата ще го повдигне и изхвърли. Но често то се забива в анастомозата, блокирайки я.





Важен е още един нюанс. Съвременните материали съдържат голямо количество цинк, имат антибактериален ефект. С течение на времето в синуса се развива дисбактериоза и се появяват гъбички, на които цинкът им е “по вкуса”. Бактериите ги няма - настанили са се гъбичките, които обрастват парченцето от пломбата и образуват гъбично тяло.

Колко опасно е това?





Гъбичното тяло може да остане в синуса с години, преминавайки през различни степени на зрялост, до разпад. Но често причинява хроничен синузит. Когато се обостри, започва да се отделя секрет от носа, с неприятен мирис, главоболие и понякога температурата се повишава леко. Колко ярко ще се прояви това зависи от имунната устойчивост на организма.

Гъбичното тяло трябва да бъде отстранено, така че да не предизвика образуването на полипи, които започват да излизат през синусовите анастомози. Човек идва при специалиста и споделя: “Примирих се със секретите, дискомфорта в носа и дори с главоболието, но много ме притеснява фактът, че започнах да дишам трудно“. При прегледа се откриват образувания, които обхващат задната част на фаринкса, а КТ показва признаци на гъбично тяло.





Как може да помогне лекарят на такъв пациент?

Първо се отстранява полипът, а след това се разширява анастомозата и се премахва гъбичното тяло. След операцията се правят противогъбични промивки. Гъбичките не обичат много содата, затова се използва разтвор на сода.






Четете още:

🔴 Валери Петров за добротата на сърцето

🔴 Сара Фарнети: Не съществуват продукти, заради които дебелеем

🔴 Откриване на Новата учебна година в Нова по-хубава сграда и с увеличен ученически състав в „Българска акдемия в Ричмънд“, Вирджиния





Източник: zdrave





Коментари

горе