Ето ги най-големите заблуди за женския цикъл, в които всички продължаваме да вярваме. Бъдете информирани:



дамски превръзки

Всички имаме склонността да вярваме в различни истории, а митовете, в които още нашите баби са вярвали, се предават от поколение на поколение, въпреки, че съвременното ни общество е доста по-образовано.

Въпреки научния напредък в медицината и мненията на експерти, много жени все още продължават да вярват в някои широкоразпространени митове за женския цикъл . Днес решихме да ви представим най-разпространените заблуди за цикъла и истината, която всъщност стои зад тях: 





Мит №1: Да имаш менструация всеки месец означава, че си плодовита

Редовната менструация е чудесен индикатор за плодовитост и означава, че имате овулация, но плодовитостта изисква много повече от това. За да сте плодовити, трябва да имате здрави яйцеклетки, матка и фалопиеви тръби. За съжаление това, че имате редовна менструация всеки месец не означава, че можете да забременеете, когато си поискате.

Мит №2: Не можете да забременеете по време на менструация

Това донякъде е вярно, но тъй като здравите сперматозоиди могат да останат в репродуктивната ви система в продължение на дни и цикълът варира, всъщност може да забременеете. Също така, не всяко вагинално кървене е менструално - някои жени получават минимално кървене, което се случва, когато са близо до овулацията.






Мит №3: Не трябва да пропускате менструален цикъл

Ако приемате противозачатъчни хапчета, менструалният цикъл може да "прескочи" заради хормоните, които влияят на лигавицата на матката, пише Cosmopolitan. Ако не приемате противозачатъчни таблетки и менструацията ви прескочи месец или повече, не забравяйте да се консултирате с гинеколог.

Мит №4: Не трябва да спортувате или да плувате по време на менструация

В миналото се смяташе, че жените по време на менструация трябва да почиват и че всяка напрегната физическа активност може да доведе до повишено кървене и болка. Учените твърдят, че упражненията преди и по време на цикъла всъщност могат да помогнат за премахване на болката и намаляване на апетита към храната.

Мит №5: Предменструалният синдром е лъжа

Това не е вярно - предменструалният синдром е реален и възниква поради хормони, секретирани в периода след овулацията. Тези хормони причиняват умора, промени в настроението, болка в гърдите, безсъние и подуване на корема.

менструална болка





Мит №6: Тампонът може да се "изгуби" във вагината ви

Този мит до голяма степен се основава на недостатъчни познания за анатомията на човешкото тяло и вагината. Шийката на матката пречи на тампона да проникне по-дълбоко, така че ако се случи злополука, можете да го премахнете с пръсти.

Мит №7: Страшната и непоносима болка е нормална

Това е болка, която ви парализира и ви пречи да станете от леглото и да изпълнявате ежедневните си задължения. Смята се, че болката по време на цикъла е нормална, но болезнената менструация може да бъде индикатор за друг проблем. Ето защо, ако имате ужасно непоносима менструация, не забравяйте да насрочите гинекологичен преглед.






Четете още:

🔴 Хороскоп за 17 септември-ЛЪВ Сполука чрез активност, КОЗИРОГ Пазете се от гнева си

🔴 Гаджето на психоложката, пратила 8 души в болница след меле край Пловдив, застана пред съда

🔴 Патладжан пържен с яйце, домашното ястие, което ще ви промени цялостно мнението за този зеленчук





Източник: За Жената





Коментари

горе