Бръчките – какви видове са и как да ги забавим?



Някои жени носят бръчките си с гордост, с тях те показват на света целия свят от емоции, който е минал през живота и душата им. Но много други искат да забавят появата им и да скрият преживяното. Ето как можем да се справим с това.

Бръчките не са едни и същи, те могат да бъдат разделени на два типа. Едните са динамични – те се появяват, когато изразяваме дадена емоция. Другите са статични и са резултат от естествените процеси на стареене, намаляването на колагена и еластина в тялото. Има и трети тип бръчки – гравитационни, които в общи линии попадат в групата на перманентните.

Перманентните еластични гънки са онези бръчки, които се появяват на скулите, горната устна и основата на шията. В началото са едва забележими, но с течение на времето стават постоянни.





Причина за ранната поява на тези бръчки най-често е честото излагане на слънце без защита и пушенето. Цигарите са и причина за дълбоките тънки бръчки около устните заради повтарящото се движение на всмукване от цигарата. Освен това в тази зона кожата е изложена на повече химикали.





Динамични бръчки на израженията

Това са бръчиците, които се появяват на лицето, когато изразявате дадена емоция. С времето те стават постоянни, но в началото се получават, ако се усмихвате, натъжени сте, ядосани сте.

Най-често са около устните, очите и челото, пише Rozali. Те отразяват начина ви на живот и емоционалността ви. Няма как да избегнете появата на тези бръчки, освен ако изведнъж не спрете да изразявате каквито и да било емоции.

Друг вид бръчки са гравитационните. Това са бръчките на времето. Те се появяват независимо от начина ви на живот. Резултат са от загубата на еластичност на кожата и това, че тялото произвежда по-малко колаген и еластин.

Тези бръчки са по-видими при по-слабите и светлокожи хора. Ако сте с по-пухкаво лице, ще личат по-малко.

Видовете бръчки според мястото на лицето също не са малко. Бръчките на смеха са отстрани на устните, там, където кожата се извива, докато се усмихваме. Бръчки на тревогата образуват две единици между веждите. Бръчки на челото са тези, които преминават хоризонтално през челото.





Има и бръчки – зайчета

Те са онези бръчки, които се намират в горната част на носа, точно между очите. Други бръчки са наречени „гарванови крака” – това са фините линии от външната страна на очите. Бръчки около устните – образуват се около горната и долната устна и представляват тънки вертикални линии.

Марионетни бръчки са тези бръчки, които представляват вертикални линии, образуващи се около устата подобно на устата на куклата на вентролог.

Как да се справите с бръчките?

Винаги носете слънцезащитен крем – основно правило. „Предотвратяването на щетата е по-лесно от нейното поправяне“. За да забавите минимално появата на бръчки, особено по лицето и шията, винаги носете слънцезащитния крем на лицето, шията и деколтето. Желателно е да имате такъв и за ръцете.

Освен това се опитайте да живеете здравословно – без цигари, минимум алкохол и здравословно хранене през повечето време ще ви гарантират кожа с по-свеж и младежки вид.

Използвайте подходяща козметика – хидратиращи кремове за вашия тип кожа, редовно почистване и грижа както преди появата на бръчките, така и след това.






Четете още:

🔴 30 години след 10 ноември: 20-те култови фрази на прехода

🔴 Доказаха, че има живот след смъртта

🔴 Да се посмеем с Парцалев





Източник: BG-VOICE





Коментари

горе