Времето през декември като женско настроение. Ще има ли сняг за Коледа?



С температури малко над нулата започна ден първи от месец декември в равнинните части на България. Въпреки настъпващото коледно настроение, засега и в първите 15 дни на месеца според метеоролозите няма да има сериозни снеговалежи, съответно няма да се радваме на бели пухкави пкривки. 





Първата половина на декември ще бъде с доста чести промени, но като цяло с температури, близки до обичайните, а по очакваните студени нахлувания ще има и дни с температури, главно в северозападната половина от страната, малко по-ниски от климатичните норми. След застудяването в самото начало на месеца, още на 2-ри дневните температури за кратко и слабо ще се повишат. Ще бъде без валежи.

В периода 3-6 декември се очакват валежи и ново застудяване, при което дъждът на места в Северна и по високите полета на Западна България ще се примесва и ще преминава в сняг, но заради голямата динамика и редуващите се чести колебания на температурите, снежна покривка в равнинната част от страната няма да се задържа.





В края на десетдневието отново предстоят валежи, предимно от дъжд. Условията за валежи ще се запазят и в началото на второто десетдневие. Температурите слабо ще се понижат и на места, главно в Предбалкана, по високите полета на Западна България и в североизточните райони, е възможно за кратко дъждът да премине в сняг, без да се образува трайна снежна покривка.

Този декември се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е 0-1˚, в Горнотракийската низина – 2-3˚, по Черноморието и в най-южните райони – около 4˚, в планините — от минус 8 до минус 3°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 11° и минус 6°, а най-високите – между 10° и 15°, съобщават от Националния метеорологичен институт към БАН.





Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони – между 70 и 120 л/кв.м. Астрономическата зима започва на 22 декември, в 6 часа и 19 минути.

През втората половина от десетдневието динамиката на атмосферата ще намалее и вероятността за валежи е по-малка. Температурите слабо ще се повишат и ще бъдат по-високи от обичайните. През третото десетдневие по-вероятно е да преобладава облачно време, с намалена видимост, без съществени валежи. Има тенденция и за постепенно понижение на температурите, така че да станат близки до обичайните.






Четете още:

🔴 Тото милионеркатa Гинка сбъдна мечтата на дъщеря си с грандиозен проект СНИМКИ

🔴 Помните ли ги: Как изглеждат днес, 14 години по-късно – жената, която роди на 67 и дъщеря ѝ

🔴 Гурбетчии помагат за купуването на родната къща на Димитър Талев





Източник: lupa





Коментари

горе