Пловдивчанин построи цял град от влакчета! (СНИМКИ ВИДЕО)





Безплатен Атракцион с миниатюрни влакчета откри пловдивчанинът Николай Анев в сградата на Железопътното управление под тепетата.

Автомонтьорът, който разполага с една от най-големите колекции на железопътни макети у нас, изпълни с ново съдържание Музея на железниците във фоайето на учреждението на улица „Македония“ 9.






В продължение на четири месеца Николай успял да изгради два града, разделени от планина. По билото е разположена военно-въздушна база с готов за излитане изтребител на пистата. Между тях сноват 12 влака. Пускането на влакчетата предизвика момчешка възбуда сред жепейците, които се радваха бурно на Атракциона.






Влаковете минават през тунели, надлези и мостове. Николай умело управлява тяхното движение от командния пулт с таблет, успявайки да предотврати катастрофите. В миниатюрните градчета са разположени полиция, пожарна, хранителен магазин, болница, бирена фабрика, складове за гориво и въгледобивна мина.

Има и няколко човечета, едно от които поздравява преминаващите тренове. Цялото сложно градоустройство е изпипано детайл по детайл – специално за военните Николай е направил малка жп спирка и е прокарал път до базата.






Локомотивите и вагоните са последна дума на техниката и възпроизвеждат истинските машини в подробности. Наредени са и модели, в които зад спалните вагони са закачени платформи за превоз на автомобилите, каквито са модерни в Австрия и Швейцария напоследък. Има и вагони – цистерни за гориво, за въглища и превозващи камиони.






Атракцията в ЖП управлението бе открита в Деня на народните будители. Демонстрации по железопътен моделизъм ще се провеждат всеки делничен ден между 15 и 17 часа. Входът за всички ентусиасти е свободен. „Подобно нещо няма къде да се види в България. Хубаво е да дойдат дечицата да го видят“, отбеляза служител на БДЖ, посветил обедната си почивка на макетите. „Имам голямо желание да науча колкото се може повече деца на технически умения“, казва Николай, който е собственик на автосервиз.






„Като работодател имам проблеми с новото поколение - те са много зле с ръцете. Ръцете им имат само едно движение - да бършат телефоните. Някои са завършили механотехникум и една гайка не могат да завият“.

Николай носи в сърцето си и друга мечта – да открие Музей на железопътния моделизъм в Пловдив в навечерието на Европейска столица на културата 2019. Той е готов да предостави всичките си макети и да положи многомесечен труд, за да изгради върху по-обширна площ малката си жп вселена.





  

 

 

 

 

 





 

 

 

 














Четете още:

🔴 Българите пътуват без виза до 171 страни по света

🔴 В Италия се надига вълна срещу българите след убийството на Карла Босси. Искат да изселят нашенците

🔴 Мария Игнатова забрави за Рачков. Водещата обнови статуса си за първи път от 2 години с купонджийски снимки (СНИМКИ)





Източник: glas





Коментари

горе