Нова правителствена болница искат управляващите



Нова правителствена болница, която да се грижи за здравето на президента, вицепрезидента, председателя на парламента, премиера и главния прокурор и на депутатите по време на пленарни заседания, както и при пътуванията на държавниците в чужбина и ще отговарят за здравните нужди на чуждестранните делегации при посещение в България. Това е записано в проектозакона за лечебните заведения, който правителството е одобрило между празниците в края на годината и вече се намира в парламента.





Да припомним, че до края на миналата година УБ „Лозенец“, наричана все още разговорно „Правителствена“, изпълняваше функциите, за които сега се търси нова болница.





В разгара на споровете за създаване на Национална детска болница максимално бързо, правителствето реши, че точно базата на „Правителствена“ е подходяща за това, а сам премиерът Борисов заяви, че правителствена болница не е необходима, и че решението е правилно и с това, вместо да заглади нещата, породи още повече въпроси: какво ще стане с възрастните пациенти на лечебното заведение; каква ще бъде съдбата на лекарите и сестрите, работещи в нея; ако се превърне в педиатрична клиника, тагава как ще бъде база за обучение на студентите от медицинския факултет на Софийския университет (СУ) и още много други?





След залитания и боричкания, в които мнозина прозряха апетит към терена, на който е построена УБ „Лозенец“, а други – просто манипулиран опит да се унищожи УБ „Лозенец“, за да не се извършват трансплантации в нея, нищо че специалисти от Европа, са на мнение, че тя е най-подходяаща като каза и като кадри за това, премиерът Борисов великодушно реши да подари болницата на СУ. Дори Министерският съвет гласува и 6 млн. лв., за да си плати клиниката данъците.





И ето сега въпрос – коя болница ще пое „правителствени“ функции, а с това и събсидията от 50 млн. лв.? Ако в слуховете за „конспирацията“ с трансплантациите има зрънце истина – това вероятно ще са Военномедицинска академия и УМБАЛ „Св. Екатерина“.

Времето ще покаже.






Четете още:

🔴 Съпрузи, женени от 64 години, починаха в един и същи ден

🔴 Спестовник! Емо Чолаков с 6 бона заплата на летището, а пътува с трамвай

🔴 Коста Цонев бе и Дон Кихот, и Казанова - има 2 брака с Анахид и безброй авантюри





Източник: lexmedicanews





Коментари

горе