Най-застрашени от преждевременна смърт са хората, които притежават тази кръвна група



Кръвта в човешкото тяло представлява 5 до 8% от нашето тегло и ако по дадена причина губим голямо количество кръв, е възможо да умрем.

Кръвта е особен вид съединителна тъкан, изградена от формени елементи и течна плазма, циркулираща в собствена система, наречена кръвоносна. За пръв път тя е класифицирана в 4 типа през първото десетилетие на 1900 година от Карл Ландщайнер, австрийски лекар.





Важно е да знаем кръвната си група за спешни случаи, тъй като кръвното съвпадение е от решаващо значение за безопасни преливания.

Оказва се обаче, че кръвните характеристики могат да повлияят и на здравето ни и, както някои хора вярват, и на късмета и личността ни.



Кръвногруповата принадлежност се определя от наличието на повърхността на клетъчната мембрана на червените кръвни клетки (еритроцитите) на специални кръвногрупови молекули, изградени от белтъчна и захаридна част (т. е. гликопротеини), и наличието на специфични антитела в серума.

Кръвногруповите антигени (молекулите, разположени по повърхността на еритроцитите) се наричат аглутиногени, а антителата в кръвта – аглутинини.





Когато човек попадне в извънредна ситуация и получи голямо нараняване, за да стигне до спешното, там лекарите правят всичко възможно, за да спасят живота му. Но в някои случаи се оказва че самата кръвна група на пациента може да наклони везната за успех срещу тях.

Ново изследване, което е анализирало честотата на смъртността сред група на 900 пациенти, които са били приети в японска спешна клиника с тежки травми, е установило, че кръвната група може да бъде важен рисков фактор. Такъв, който ефективно да промени съдбата на цял клас пациенти.





“Загубата на кръв е водеща причина за смъртността при пациенти с тежки травми и ние искахме да проверим хипотезата си”, коментират учените от екипа, провел изследването.

Те са открили, че пациентите с нулева кръвна група, които са били около 32% от участниците в изследването, са били с много по-висока опасност от летален изход заради нараняванията си в сравнение с хората от останалите кръвни групи.





Смъртността сред тези пациенти е била цели 28% - три пъти по-висок процент в сравнение с процента на смъртност при пациенти с не-нулеви кръвни групи


Четете още:

🔴 Завръща ли се Ани Цолова в bTV?

🔴 Ето как лесно и бързо да си извадите нова шофьорска книжка

🔴 Васил Божков към феновете на Левски: Борисов не ми вдига, идете му на гости 5000-10 000





Източник: За Жената





Коментари

горе