Утре е важен ден-Жените спазват строги забрани и правят ритуал за здраве на дома-Любими именици празнуватПравославните християни честват на 10 февруари паметта на двама важни светци- Св. Харалампий и Св. великомъченица Валентина, а имен ден празнуват хората с имената Харалампи, Хари, Валентин, Вальо, Валентина, Валя, Валери, Валерия

Свети Харалампи е повелителят на болестите.

Светецът държал на синджир и то сам решавал къде и на кого да ги праща по света. Освен това е почитан като Според преданията свети Харалампий е заповедник и на чумата и затова денят се нарича още "Чуминден". За да умилостивят чумата, жените месели питки, мажели ги с мед и ги раздавали на съседи и роднини.В народните представи чумата е стара, грозна, рошава и зла жена, която трябва да се изведе от селището. Затова оставят край населеното място питка с мед, шише вино, нова кърпа, сапун, гребен и вода, за да се залиса, докато мие косите си и ги сплита, а докато се нахрани и напие, да забрави за какво е слязла.

Свети Харалампи е избран и за покровител на пчеларите.

Поверия

За да се предпазят от лоши болести, жените не трябва да работят на този ден. Единствено разрешено е да омесят питка, която да занесат в църквата за освещаване. Заедно с нея се носи и мед. Смята се, че този мед е придобил лековити сили, затова се пази през цялата година. Ако някой се разболее му дават от него, та по-бързо да се възстанови и да оздравее.

Сведенията за Св. великомъченица Валентина са много оскъдни. Известно е, че тази благочестива девойка е живяла в околностите на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията срещу християните 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.).

Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Тази постъпка предрешава съдбата й – езичниците я обезглавяват.Източник: За Жената

Следваща статия:
Главният прокурор разкри в кой арест е в момента Васил Божков

Коментари

Видео на деня

горе