Ето каква е надницата на чужденците в Пловдивско



Гладът за работна ръка е довел в Пловдив миналата година 306 работници от страни извън Евросъюза. Повечето от тях идват от Украйна, Молдова, Турция и Русия. „За славянските народи е лесно обяснимо, тъй като с тях се комуникира най-лесно. Те също имат голям интерес към нас“, обяснява Атанас Чернаев, директор на Инспекцията по труда в Пловдив. 





Освен тях под тепетата са дошли и 9 киргизстанци, по 7 индийци и албанци, 4 корейци, по 2 мексиканци и македонци, както и по един служител от Сърбия и ЮАР. Има даже иранци и иракчани. Всички те са се трудили легално. „Не е имало такива, които работят без разрешителни, както предходни години“, категоричен е Чернаев. При установяване на служители от трети страни, които се трудят без разрешителни, се съставят актове и се издават наказателни постановления в размер на 2000 лв.





На вносна работна ръка са разчитали и в оранжериите в Първомай, собственост на фирмата "Грийнс". Първоначално управителят на най-големия оранжeриен комплекс в Южна България Йордан Балабанов наел осем украинци, после дошли още седем техни сънародници. Сега обаче се отказва от услугите им заради проблема с пребиваването у нас. Процедурата по узаконяване на престоя отнемало много време, поне 2-3 месеца. Българският работодател бил също така задължен да им осигури храна и място за нощувка.





Балабанов първоначално им плащал хотел, а после приспособил административна сграда за нощувки и живот на работниците. Наемал чужденците за селскостопанска работа, като за прибирането на моркови например им плащал по 2 евро на час.

Оказало се обаче, че много от тях предпочитали да заминат за Полша и Чехия, където за същата работа давали по 4 евро. Липсата на достатъчно работна ръка кара западните работодатели да вдигат надниците, което пък се превръща в голям проблем за родните фирми, които разчитат на кадри от бившите съветски републики.


Четете още:

🔴 Кога каква годишнина се празнува?- златна, сребърна, дървена, бронзова, памучна, кожена

🔴 Мазните борби на гражданина Петров с винетки, гишета, тиквите от телевизора...

🔴 Жена роди в тоалетна





Източник: Марица





Коментари

горе