Ирина Чмихова си отиде с 200 лева пенсия  



На 15 февруари ни напусна една от легендите на българската естрадна музика – Ирина Чмихова. Певицата почина на 89-годишна възраст, само три седмици преди да навърши 90 г.

Ирина е една от първите изпълнителки на популярна музика в социалистическа България, които проправят пътя на естрадното пеене у нас. Освен това като музикален педагог в Консерваторията предава опита си и подава ръка на редица наши изявени певци като Мая Нешкова, Маргарита Хранова, Мими Иванова, Мустафа Чаушев, Петър Чернев, Нели Рангелова, Камелия Тодорова, Есил Дюран, Михаил Йончев, Христо Кидиков и др.





Последните години от живота си обаче Чмихова прекарва в пълна забрава и на прага на бедността. Легендарната певица е принудена да оцелява с унизителна пенсия от 200 лева, подлагайки се на непрестанни лишения, за да не е в тежест на близките си. От всичките й възпитаници единствените, които не я забравили, били Етиен Леви и Райко Кирилов. Често те посещавали у дома любимата си учителка, като й носели лакомства и други хранителни продукти.





Малко преди да си отиде, изпълнителката на вечния шлагер „Синьо елече“ бе застигната от редица здравословни проблеми. „Знам, че е грях да говоря така, но дано по-скоро умра, за да не съм в тежест на дъщеря си“, споделя самата Чмихова в едно от последните си интервюта. В рамките на няколко години тя бе покосена от коксартроза, заради което се наложи да й бъдат сменени две тазобедрени стави, но въпреки това не можа да проходи отново. На сърцето й също бяха поставени две нови клапи и байпас, но те не решили проблемите й, а лекарите не се наемали пак да я оперират отново най-вече заради напредналата й възраст. „Самотата е убийствено нещо. Много ми липсва мъжът ми Любо – не се живее без него, той ми беше опората. Сега съм все сама. Имам дъщеря и син, внук, но просто няма как, всеки има работа“, довери неотдавна певицата.





„Поклон пред паметта на голямата Ирина Чмихова, която ми даде да изпея песента „Камино“, с която ние продължаваме нейната памет! Поклон!“, написа Лили Иванова в личния си фейсбук профил.


Четете още:

🔴 Как молитвата „Отче наш“ лекува органи и системи

🔴 Признание: Коронавирусът изпуснат от лаборатория в Ухан. Жертвите му – 1765

🔴 Ето каква е надницата на чужденците в Пловдивско





Източник: Ретро





Коментари

горе