Президентът отговори на обвиненията за провокиране на поругаването на паметта на Апостола

Президентът Румен Радев отвърна на обвиненията за провокиране на поругаването на паметта на Васил Левски. По време на поклонението пред паметта на Апостола на свободата вчера сред множеството се чуха освирквания и политически скандирания срещу правителството.

"Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят за целите и начина на тяхното управление", коментира лаконично президентът в Русе, където присъства на честванията по повод 142 години от освобождението на града.


Сред хората, които се преклониха пред паметника на Васил Левски в сряда вечерта в София се събраха поддръжници на БСП и други опозиционни формации. С ясна политическа цел те привлякоха целенасочено внимание и се наложи държавният глава да ги призове да прекратят действията си.

Случилото се стана повод за ожесточен спор в пленарната зала на Народното събрание днес. Двете основни парламентарни групи - на ГЕРБ и на "БСП за България", прочетоха декларации, като управляващите обвиниха за грозните сцени президента Румен Радев, а опозицията го защити и на свой ред контраатакува с нападки срещу правителството.


"Настояваме президентът да се извини за безпрецедентния гаф, в който въвлече президентската институция и по този начин подрони авторитета й и я принизи до нивото на маргинална партийна агитка", каза в декларация от името на ПГ на ГЕРБ Тома Биков. От ГЕРБ изразиха позицията, че традицията паметта на Васил Левски да бъде почетена със смирение, е била нарушена от българския президент.

В отговор на трибуната излезе зам.-председателят а ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев. От името на социалистите той обяви, че ГЕРБ трябва да си отговори на въпроса защо българските граждани ги освиркват, а вината не е в президента и в БСП.

"Събитията може би трябва да ги разделим на две - едното е шествието, другото са освиркванията", посочи Стойнев. Той отбеляза, че никой не може да забрани на българския президент да участва или да води шествие.


"Държавният глава е избран пряко от българските граждани, той има право да води български граждани, да бъде заедно с тях, да ги изслушва, да изразява тяхно мнение, да се вслушва в неволите, но при вас като че ли основен проблем е защо той не хвали правителството", коментира зам.-председателят на ПГ на левицата.

"Не приемам и обидите относно участниците в това шествие", каза Стойнев и посочи, че в декларацията на ГЕРБ се е говорело за маргинали, хора от миналото, политици, които едва ли не нямат морал. Според него не прилича на народни представители, особено на политическа партия, която има амбициите да ръководи тази страна, да се отнася с такова пренебрежение към български граждани. За това разделение и за тази омраза, която насаждате между българските граждани, говорим и искаме да преодолеем, добави депутатът от БСП.Източник: plovdiv24

Следваща статия:
ЧУДОТВОРНА ИКОНА "СВ. БОГОРОДИЦА ТРОЕРУЧИЦА", ТРОЯНСКИ СТАВРОПИГИАЛЕН МАНАСТИР "УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО"

Коментари

Видео на деня

горе