Геномът на COVID-19 е дешифриранГеномът на коронавируса е напълно дешифриран и това създава предпоставки за създаване на ваксина. На това мнение е вирусологът и председател на Българското дружество по медицинска вирусология проф. Радка Аргирова.

„Напълно е дешифриран неговия геном. Той е много добре известен, а щом той е известен, както и всички белтъци, които този геном кодира, пътят към създаването на имуноген е открит. Имуноген значи препарат, който ще участва във ваксината“, обясни проф. Аргирова.

В България вече има фирма, която е изработила молекула за лечение на коронавируса. „Самата молекула е антивирален инхибитор. Тя се бори с превенция на влизането на вируса в лимфоцити.

Докато предклиничните изпитания са серия от клинични тестове върху клетъчни култури и животински модели, където излизат резултатите и показват дали тази молекула може да се превърне в лекарство. Защото след едно успешно лекарство стоят хиляди кандидат молекули“, обясни д-р Спас Керимов, изпълнителен директор на биотехнологична компания.Източник: Марица

Следваща статия:
Сигнал: Държавата оставя служителите и лекарите си на произвола на съдбата!

Коментари

Видео на деня

горе