От 21 март се забранява необосновано движение между градовете



Поредните ограничителни мерки за борба срещу коронавируса предприеха управляващите.

Това става след съвместно заседание между представители на Националния оперативен щаб за борба срещу Covid-19, премиерът Бойко Борисов и министри.

Мерките включват  разполагане на контролно-пропусквателни пунктове на входовете и изходите на областните градове, час за пазаруване на възрастни хора, забрана на безцелни пътувания между градовете и разходки и събирания по паркове и градини. Ограниченията се въвеждат със заповед на здравния министър Кирил Ананиев.





Той обяви, че се освобождава час за пазаруване на възрастните между 8.30 до 10.30 часа. По това време хора под 60 години не могат да влизат по магазините, посочи министърът.

Забраняват се безцелните пътувания, като между отделните области ще има контролно-пропускателни пунктове (КПП) и през тях полицията ще пропуска само хора, които отиват на работа, пътуват по медицински причини или се прибират у дома. За да бъдат пропуснати те трябва да покажат лична карта, медицински документи или удостоверение от работодателя, че работят на територията на съответната област.





Освен това се забранява събирането в паркове, градини, спортни и детски площадки на открити и закрити обществени места, което ще влезе в сила от полунощ.

Заповедта на Ананиев идва само няколко часа, след като премиерът Бойко Борисов съобщи, че е наредил на здравния и вътрешния министри да се въведат часове за пазаруване по магазините само за възрастни, както и полицаите да следят да не се събират хора по паркове и градинки и да ги предупреждават и прибират.

Ананиев обяви, че работниците трябва да си вземат служебни бележки от работодателите, за да могат да отидат на работа. Работодателят ще удостоверява къде работи служителят ми и откога до кога работи. За онези, които се налага да пътуват по здравословни причини, също ще удостоверяват със съответната бележка или документ къде пътуват и защо.

Безцелното пътуване и тези, които не са крайно необходими ги спираме, коментира вътрешният министър Младен Маринов





Преди това началникът на щаба проф. Венцислав обяви, че има резерви на хининови дози, тъй като се оказва, че веществото се използва успешно за лечение срещу коронавирус. "Имаме 35 000, тоест за 35 хиляди души да се лекуват", съобщи Мутафчийски.

Той обяви още, че вече в 10 областни градове има установени заразени с коронавирус. Към момента 127 са потвърдените случай у нас, като трима са починалите. В Добрич също има заболели от вируса, като там са четирима души, чието състояние е добро.





На въпрос докога ще работят църковните храмове в България, Мутафчийски заяви, че се отправят вербални послания към ръководството на БПЦ, но не могат да се месят в работата й.

Мутафчийски обяви, че като че ли няма достатъчно разбиране от възрастните хора по отношение на мерките. Той получил много писма - "оставете ни да живеем", написал възрастен човек. "Аз ще му отговоря - дайте ни шанс да работим". "Не е особено голяма заболеваемостта", призна шефът на щаба, но отново подчерта, че мерките трябва да са изпреварващи, за да не се стигне до истинска криза.


Четете още:

🔴 При 11 000 заразени само 20 смъртни случая! Как се справя Германия?

🔴 Трима излекувани от коронавирус в България

🔴 Хората под карантина ще бъдат следени чрез мобилните телефони от МВР





Източник: dunavmost





Коментари

горе