Вирусологът от Италия, който предвиди взрива от епидемията с коронавирус, бие нова тревога



Известният италиански вирусолог Роберто Буриони, който първи би аларма за опасността от разпространението на вируса в Италия и в началото никой не му обарна внимание,  сега предупреди останалите държави на Стария континент да не правят същата грешка, като сънародниците му.





"Не подценявайте опасността. Италия правеше това в продължение на една седмица, някои хора я наричаха просто обикновен грип, а един лекар твърде неуместно каза, че това ще отшуми само за две седмици", посочи той в интервю за ДПА.

Буриони, 57-годишен професор по микробиология и вирусология в университета "Вита Салюте Сан Рафаеле" в Милано, е най-известният вирусолог в Италия.

"За съжаление, още от времето на Юлий Цезар, хората искат да вярват, че онова, което те желаят, ще се случи", казва той, цитирайки думите на знаменития римския император от неговите "Записки за Галската война". Без строги ограничителни мерки в целия континент, предупреждава той, една страна може да успее да отбие атака на вируса, а след това да бъде отново заразена от съседите си, които са възприели по-мек подход.





Рискът е "очевиден", казва професорът, цитиран от БТА. Сега, когато Испания, Франция и Австрия вървят по пътя на Италия с драстични мерки за ограничаване на заразата, Буриони казва, че е време Европа като цяло да се окаже на висотата на отговорността си. "Много важно е Европа да покаже някакво единство. Нуждаем се от общ подход, сега е време, което изисква да действаме заедно, - подчертава той.- Иначе какъв е смисълът на нашия Европейски съюз?"

"Точно както няма нито един отделен район на Италия, който да не изисква максимални усилия (в борбата срещу вируса), такива максимални усилия се изискват и в цяла Европа", изтъква той. Буриони е съгласен със страховитото предупреждение на германската канцлерка Ангела Меркел, че до 60-70 процента от германското население може да бъде заразено.





"Не забравяйте, че това е нов вирус, за който няма имунитет", казва той. Той е шашнат от решението на Великобритания да се бори с епидемията, като остави вируса да се разпространи сред населението, като се вземат защитни мерки само за най-уязвимите. "Това е просто непонятно, - отбелязва професорът. - Да се говори за (добиване на) популационен имунитет, когато няма ваксина и не знаем дали тези, които са заразени и оздравели, придобиват имунитет, е необяснимо за мене."

Що се отнася до очакванията, че по-топлото време напролет и лятото ще помогне за овладяване на епидемията, Буриони казва да не разчитаме на това. "Просто не знаем", казва той. Преди да си спечели име на човека, предупредил за коронавируса, Буриони стана известен в Италия с битките си в социалните мрежи срещу противниците на ваксинирането и срещу фалшивите новини, отнасящи се до науката.





"Вече имам чувството, че италианците най-после се събудиха за бедата, в която се намираме", казва професорът относно безпрецедентните мерки за карантина, наложени от правителството преди по-малко от седмица. В началото на този месец той пишеше яростни филипики в Туитър срещу своите сънародници, които все още се трупаха по площадите, по плажовете и дори по ски пистите, нехаейки за рисковете от заразяване с COVID-19. Нещата в Италия се развиха с тревожна скорост.

Броят на заразените нарасна от около 1700 на 1 март до близо 25 000 вчера - 15 март, а починалите вече надхвърлят 2000. Тази смъртност е около 7 процента - двойно по-висока от глобалната, която е в интервала между 3 и 4 процента. Според Буриони това се дължи на факта, че Италия има по-застаряващо и по социално активно население, както и на това, че посоченият брой на заразените очевидно е занижен. През февруари правителството все още твърдеше, че страната е безопасна за чужди туристи и инвеститори, а сега цяла Италия е затворена зона.

Училищата, ресторантите, кафенетата, кината и повечето магазини са затворени, а на хората е казано да не излизат навън, освен до магазини за храна или при спешна необходимост. "Не можем да кажем (кога нещата ще тръгнат към подобряване). Ситуацията е динамична, правим онова, което трябва, и се надяваме да видим някакви резултати в близките дни", казва Буриони.





Той подчертава необходимостта от спазване на ограниченията и дори те да бъдат засилени. Да излезеш да потичаш, например, не е строго забранено, но "едва ли е толкова необходимо точно сега".

Но докато шефът на Агенцията за гражданска защита Анджело Борели препоръчва ограничени лични контакти дори между членовете на семействата, Буриони казва, че е все още ОК да се прегръщаме вкъщи. "Нека да не прекаляваме", добавя той.Що се отнася до самия него, "ако видя някого по тротоара, минавам от другата страна на улицата. Пазя дистанция от най-малко два метра от околните. Не използвам обществен транспорт".


Четете още:

🔴 Ясновидката Керанка: Ръсете захар в дома си, пази от 99 вида магии!

🔴 Списъкът на чумата

🔴 Мерките в момента са грешка, след грешка, след грешка!





Източник: За Жената





Коментари

горе