Кунчев: Ако 100% от хората си останат вкъщи, вирусът ще изчезне след 14 дни



Ако 100% от хората си останат вкъщи, вирусът ще изчезне след 14 дни. Ако гледаме практиката на други страни, то мерките у нас не са най-крутите. Има още стъпки, които могат да ги затегнат, но аз се надявам това да не се налага. Това заяви здравният инспектор Ангел Кунчев пред Нова тв.

"Полицията няма да допуска посещението на парковете и най-вече струпването на хора. С тези мерки ние нямаме за цел да спрем живота или бизнеса. Хората трябва да осъзнаят, че ако не ги спазват, има и други възможности. Трябва да се справим с това. Всички експерти казват, че единственият шанс е социалното дистанциране. Това е единственото, което най-добрите учени в тази област препоръчват. Ако 100% от хората си останат вкъщи, след 14 дни вируса няма да го има. Това разбира се е невъзможно", заяви Ангел Кунчев.





Той обясни, че е нямало страна по света, която да е била готова за случващото се. "Никой по света не очакваше, че ски курортите ще станат такова огнище на заразата. В началото на кривата сме. Хубавото е, че го отложихме доста. Правим полевата болница, защото трябва да бъдем готови на всичко. Ако вълната е много голяма, е нужно да помогнем на всеки", добави Кунчев.





Той коментира и вълната от недоволство на медицински персонал относно екипировката, която им е предоставена.

"До този момент оставка са подали 1 лекар и 3 медицински сестри. Това няма как да е национален проблем. Няма лечебно заведение, в което се лекува болен от коронавирус, в което няма всички нужни предпазни средства. Гарантирам за това", каза Кунчев.





"Заради действията на по-несъзнателните хора, може да се наложи да се въведат по-строги мерки. Това означава, че излизането от вкъщи ще става много трудно и само след сериозна причина", завърши Кунчев.

Общият брой на заразените у нас е 163. В София днес са регистрирани 18 нови случая и така общият брой на случаите в столицата е 103. Това обяви проф. Венцислав Мутафчийски, шеф на Националният щаб за борба с коронавируса, на редовния си брифинг следобед.

"Имаме 21 потвърдени случая за деня. Общият брой заразени така се покачи на 163, от които трима починали и трима оздравели", каза Мутафчийски.


Четете още:

🔴 Вчера Витоша се напълни с хора въпреки забраната

🔴 Трагедия край Пловдив! Мъж уби жена си и се гръмна

🔴 Красимир Вълчев: Ваканция до Великден е оптимистичният вариант





Източник: Дир.БГ





Коментари

горе