Проф. Аргирова: Внимавайте, усетите ли това, значи сте заразени с COVID-19!



При нас идват хора да се изследват по желание, които се завръщат от ски курорти от Австрия и някои от тях излизат позитивни. Така че, мисля че няма да се намали броят на болните. Това обясни пред БНТ проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по вирусология.

Проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по вирусология:

"Не бих казала, че 55-65% от бързите тестове са грешни или неправилни. Чак така категорично за процент не можем да говорим.





Но ако има клинична картина плюс специфична рентгенологична находка, трябва да мислим за заболяването", коментира тя.

Проф. Аргирова обясни как се проявяват симптомите на заболяването."Малко повече от 7 дни след заразяването, започва нещо като бронхит, което е съвсем леко и обикновено болният не обръща внимание.





На следващия ден обаче започва спадане на кашлицата към белия дроб и вече се развива пневмония, при която първата и втората рентгенологична картина много се различават. Това е признак, че трябва да се мисли за инфекция от коронавирус", поясни тя. .

Според проф. Аргирова, пикът на епидемията зависи от темпа на нарастване на броя на новозаразените за единица време, например за денонощие.





"Най-лошото на COVID-19 е, че мълчи, но не забравя. И човек 7-8-9 дни си мисли, че нищо му няма и иска да ходи на работа, а след това започва пневмонията. Това е коварното.

Коронавирусите са семейство вируси, за които има четири важни неща - респираторната, храносмилателната система, отделителната (в частност бъбреците) и нервната система", обясни проф. Аргирова.


Четете още:

🔴 Грозен бизнес с бележки срещу карантината

🔴 Италиански учени: 99% от починалите от коронавирус са...

🔴 Китайци с емоционално видео за България: Дръжте се, обичаме ви!





Източник: Блиц





Коментари

горе