Митът за златното руно оживя в Свещари



Митът за златното руно оживя край Исперих. Археологическата експедиция, водена от проф. Диана Гергова, откри в недрата на Омуртаговата могила останки от вековно дърво, съобщава "Стандарт". Предполага се, че в неговите клони е било скрито златното съкровище на тракийския цар Котела, намерено от нея през ноември миналата година. "Попаднахме на подобна ситуация, която няма друг аналог освен историята на аргонавтите. Имаме дърво, златни дарове и змия, която пази съкровището, също като страшния змей в преданието на Златното руно", обясни Гергова.
Вече се знае, че ковчежето, в което бяха намерени накитите, е било изработено от дъб. Археолозите стигнаха до съкровището, тръгвайки по дирите на змия, която изпълзяла от кухина в земния насип, висок 19 метра. Сега на учените предстои да разберат от какъв вид дърво са останките на вековния ствол, открити при последните проучвания в резервата "Сборяново" в първите дни на септември.

Още две делви, пълни с кости от ритуални погребения, разкри експедицията по време на тазгодишните разкопки. Диана Гергова още не може да каже дали става дума за обред, посветен на човек или на животно. Изследванията ще продължат, но вече е безспорно ясно, че в недрата на Омуртаговата могила има скрити исторически съкровища, които ще хвърлят светлина върху погребалните практики на древните траки и техните ритуални обреди.

Уникалните находки от района на Свещарската гробница край Исперих ще станат част от научнопопулярен филм, който японски телевизионери заснеха по време на експедицията.



Източник: blitz





Коментари

горе