Веселин Маринов: На 56 открих любов като на кино



Животът ми е друг, откакто срещнах Веселина

Преди нямах миг да се обърна, сега всичко се промени

Намираме се в труден момент на узряване

След трагедията с Милен Цветков се почувствах лично оскърбен от съвремието ни

- Веско, как ти се отрази тази дълга социална изолация? 
- Много ми е трудно да дам отговор на този въпрос. В началото си мислех, че извънредните мерки ще бъдат за десетина дни и после всичко ще си продължи както преди, но като се обяви, че ограничението ще бъде за повече от месец и направо целият живот спря! Изпаднах в едно особено състояние на ума и постепенно започнах да осъзнавам какво се случва - ето, Олимпиадата се отложи, спряха се футболните първенства, започнаха да умират много хора в Италия, Франция, Испания и в Америка...





От края на март трябваше да започне представянето на новия ми албум и до 1-ви май да направим 12 концерта и 6-7 участия по различни клубове, юбилеи и празници на градове, но в един момент всичко това отпадна. Аз, като един типичен представител на капитализма, вечно съм в кредити и все нещо купувам за концертите ми - нови led екрани, осветление, колони, а освен това имам разходи за екип, балет, оркестър... Сега ще ми е доста сложно да възстановя това, защото в тези тежки дни всичко замря, но това е и един момент на узряване и трябва да спазваме мерките, които ни наложи правителството, за да сме здрави.





- Промени ли се коренно животът ти и как преминава един твой ден сега?
- Как да не се е променил - той няма нищо общо с живота ми от преди това! Преди, аз нямах време да се обърна и едва смогвах, не знаех кога свършва денят - срещи, уговорки, спонсори, нови записи, бях само по пътищата, но сега офисът не работи и постоянно сме в размисли какво да правим. Обаждаме се, отлагаме концертите, а може би и новите дати ще бъдат отложени, които са за средата на юни... Чух, че германците предвиждат концертните зали и театрите да заработят чак през ноември и не виждам при нас да е по-различно. Очаквам чак догодина моята работа да може да се възстанови на старите обороти.

- Какви въпроси си задаваш днес?
- Всяка сутрин ставам в пет и веднага отивам да правя моя задължителен сутрешен крос, но от няколко дни започнах да се събуждам много преди алармата да звънне и бързо излизам, за да не събудя жена ми. Не знам до кога ще издържат нервите ми и колко време ще успея да съхраня авторитета си пред банките и пред всички институции, с които имам финансови отношения, лизинги на коли, разходи и т. н., които вървят паралелно всеки месец. Засега издържаме, но вече не знам докога.





- Имаш ли вдъхновение за нови песни?
- Да, дори вече имам четири песни за нов албум, но само едната от тях е записана, защото реших да изчакам и като гледам, новият ми албум ще излезе най-рано след три години. Догодина имам юбилей - 40 години на сцената и обикновено с такива концерти обикаляме България две години, така че албумът сигурно ще се забави. Мъчно ми е, че сега няма да си завършим половината концерти от турнето за албума “Легенда за любовта”, но направихме един онлайн концерт, който за три дена имаше много над 100 000 гледания. А новите ми песни отново са за любов - не искам да пея за друго, на мен ми се пее за това.

- Кое е най-окриляващото признание, което си получавал за твоята музика?
- Много хубави думи съм получавал. Аз много обичам Йовков - там е душата на българина и неговите разкази са ми настолна книга. Особено в такива тежки моменти, като сегашния, често си препрочитам някоя от неговите истории. Преди няколко години получих едно много затрогващо писмо от моята класна - жената, която ме научи да обичам българската литература. Тогава тя ми писа, каква потребност са песните ми за толкова много хора и сравняваше моя живот и това, което правя със Сали Яшар от “Песента на колелетата”. Много ме развълнуваха думите є и силно изживях това писмо, още повече че тя ме оприличаваше на този герой на Йовков, без да знае, че ми е толкова любим писател.





- Какви са впечатленията ти от Лили Иванова, която също като теб работи на пълни обороти и продължава да е актуална?
- За Лили мога да кажа само, че имам едно огромно възхищение и респект. Имал съм възможност да бъдем в общо турне, но никога не съм имал възможността да си поговоря повече с нея, защото тя трудно допуска хора в личното си пространство. Лили е на друга писта, но мисля, че всеки един колега є се възхищава, тя и сега работи като в най-хубавите си години - с този свеж глас, постоянни турнета, с тази желязна организация и дисциплина.

- На твоите концерти присъстват голям процент жени. Случва ли се да ставаш обект на напористи фенки?
- Жените са по-романтични от мъжете и по-лесно разчитат посланията на моите песни и винаги ми е хубаво да пея пред такава публика, но съм имал случай да пея и пред 80 процента мъже на празник на един завод. Тогава толкова се притесних как ще мине, защото мъжът е по-прозаичен от жената, но се получи много хубав концерт. Иначе, за близо 39 години на сцената съм имал и по-агресивни почитателки, които са ме преследвали и са тропали на хотелската ми стая в пределни часове на нощта... Получавал съм всякакви предложения и намеци от жени, но тук нещата опират до моя морал и до къде можеш да допуснеш. Като съм бил по-млад и повечко съм допускал, но в основата си съм един много семеен тип човек, а сега вече изцяло отбягвам такива неща, защото съм сериозно обвързан.

- От кога сте заедно с любимата жена?
- С Веселина живеем заедно вече три години. Много съм влюбен и личния ми живот е пълноценен, сега изпитвам потребност да си отида по-бързо вкъщи и като затворя вратата и всичко друго остава на заден план. Хората сме в едно вечно търсене на своята сродна душа, но доскоро бях убеден, че да я откриеш се случва само в хубавите песни и в прекрасните любовни филми. Толкова много години живях моя живот с влюбвания и раздели, разочарования и предателства и наистина си мислех, че любовта е точно такава, че тази, за която копнея е само във филмите и в песните, а хората заради това намират отговор на своите мечти и търсения в моята музика. Това се промени преди няколко години, когато срещнах Веселина. След предишните ми връзки наистина си мислех, че подобна любов е просто мечта и може да мине цял един живот, без да я срещнеш, но сега видях, че я има и е реалност. Ето че, чак на 56 години разбрах, че има такава любов, като във филмите. Може би съм я заслужил с годините, с работата ми и с това, че съм бил честен пред почитателите ми.





- Имаш голяма дъщеря. Кои твои черти виждаш в нея?
- Дъщеря ми вече е един зрял човек на 31 години, има си семейство, страхотен мъж и хубава работа. В нея виждам много от моите черти, както и от майка є. Щастлив съм, че с годините тази близост между нас се запази и с нея си споделяме за всичко, а сега се чуваме всекидневно по телефона. Мога да кажа, че тя не е само моята дъщеря, но е и мой добър приятел.

- Наскоро беше рожденият ден на Тончо Русев, с когото беше изключително близък. Той страдаше ли от това, че стойностната музика у нас е изместена от еднодневки с пошли текстове?
- Много, дори сме спорили разпалено на тази тема. Той така и не можа да свикне, че животът се променя, а с него и музиката. На мен също не ми се иска да слушам определени песни, които звучат сега, но за съжаление и по света музиката е пълна с вулгаризми, а и животът ни е такъв - вече няма истински стойности и музиката е отражение на това. Никой не помага на новата поп песен у нас и затова има толкова малко нови изпълнители. Моя песен също не може да чуеш да се излъчва по радиото, а ако се пускат песни на популярни изпълнители, то те влизат в графа “ретро”. В последните години, промених моя репертоар и типично Тончовското звучене, а той не можа да свикне с това и искаше да правим песни като тези, които пеех в началото и са част от моята визитна картичка. Много пъти сме спорили с него за това, защото той държеше на своята епоха и убеждения за музиката, а всичко се променя с голяма скорост. На 20-ти април беше рождения ден на Тончо. Не мога да забравя, че когато почина баща ми, беше велики понеделник - 9-ти април, а Тончо си отиде на следващия ден - 10-ти април и тези дати ще ги помня завинаги. На рождения му ден се чух с неговото семейство и целия ден слушах само неговите прекрасни песни.

- Кои думи на Тончо Русев и Евтим Евтимов си припомняш най-често?
- И двамата са страхотни хора. Тончо често ми казваше: “Веско, трябва да знаеш едно нещо, когато излизаш на сцената, не забравяй, че публиката може да излъжеш един път, втори път няма да имаш тази възможност.” От бате Евтим съм запомнил ясно какво той разказваше за живота, за любовта и за зрелите години на някои наши срещи с почитатели. Думите му бяха: “Аз вярвам, че когато Господ реши да си отида от нашата земя, няма да дойде да ме вземе като една вещица, а като хубава млада жена - ще се усмихне и каже: “Хайде, Евтиме, щом си се уморил да обичаш на земята, ела с мен, да го правим на небето...” 





- А как се почувства при трагедията с Милен Цветков?
- Познавах Милен не като много близък приятел, а като един добър познат. Бил съм в негови сутрешни блокове с Лора Крумова в НТВ, канил ме е и в нощното му предаване. Много пъти сме били заедно и ще го запомня с тази негова вечна усмивка, а сега се почувствах много безсилен, когато гледах видеото от сблъсъка и видях как е станало... Не знам как да го кажа - почувствах се лично оскърбен от времето, в което живеем, че такива неща се случват и от това, че парите властват във всичко и като ги имаш си най-правилният, най-красивият и уважаван човек! Това е направило тези младежи да се чувстват безнаказани и да си мислят, че могат да правят всичко и това не е единствен случай. Последно се видях с Милен на представянето на книгата на Асен Агов “Добър вечер, дами и господа” и много тежко преживях, като научих какво се е случило.

- Много твои колеги и артисти издадоха автобиографични книги. Коя е любимата ти сред тях?
- Много ми хареса автобиографията на Бисер Киров, към когото съм с много хубаво отношение и бяхме близки приятели. С голямо желание и удоволствие прочетох и книгата за Стефан Данаилов, много го обичах. Любима ми е и автобиографията на Дейвид Ковърдейл, защото много обичам неговата музика, както и двете книги на сър Алекс Фъргюсън.

- Вярваш ли в съдбата и усещал ли си невидима подкрепа?
- Вярвам в това, че като живея почтено, не върша злини и правя това, за което мечтая от дете, сякаш наистина ми се помага. Много пъти в труден момент се отваря вратичка и се случва нещо, което ми дава насока как да продължа напред. Убеден съм, че има такава сила, че някой ни помага и преди някакво важно събитие, винаги се моля за мен и семейството ми.

- Какво ти дава оптимизъм в тези трудни времена?
- Оптимизмът, колкото и да е плах в днешния ден го има и той идва от десетките съобщения, които получавам от почитатели и хора, които знаят колко съм чувствителен. Ние, музикантите, сме много раними хора, а е наистина трудно, когато виждаш, че всичко, което си градил толкова години, създавал си традиция и си инвестирал, а изведнъж всичко рухва... Питам се - как да съхраня тези мечти и постигнатото!? Да, знам, че животът ще се оправи, обаче каква ще бъде цената? Трудно е за всички, но в такива моменти разбираш кои са истински важните неща - да си здрав, близките ти да си добре и винаги да помниш, че след облаците идва слънце.

Нашият гост





Малцина знаят, че една от първите песни на Веселин Маринов, която записва като вокал на група “Импулс”, е в стил прогресив рок. През 1994 г. вече като самостоятелен изпълнител Веселин печели Голямата награда на “Златния Орфей”, с което привлича вниманието на легендарния композитор Тончо Русев. Той му предлага да запише три негови песни - “Ти си любовта”, “Горчиво вино” и “За теб, Българийо”. След успеха им Веселин Маринов взима трудното решение да се завърне в България, въпреки че се радва на добър прием и стабилна кариера в Германия, където има записани два албума. Тези негови хитове, намират място в албума “Горчиво вино”, който печели статуетка за най-продаван в годините след промените - с над 200 000 бройки. С творческия тандем Тончо Русев и Евтим Евтимов има записани повече от 100 песни, а дисковете и албумите му винаги са сред най-търсените.


Четете още:

🔴 Годежният пръстен на Дженифър Анистън от Брад Пит за 500 000 долара-снимка

🔴 Румен Радев припомни, че от България Русия е получила своята писменост

🔴 Коцето Калки: Строгите мерки и генералските пагони се оказаха пробно шоу





Източник: Труд





Коментари

горе