Изедниците от ЕС посягат и на селското ни стопанство

Европейската комисия била изпратила тези дни писмо до България заради „дискриминационните“ мерки, които държавата налага на търговците и ги задължава да фаворизират местните хранителни продукти. Не че родното земеделско производство е цъфнало и вързало дотолкова, че да задоволи напълно българския пазар. Във всяка квартална зарзаватчийница от пръв поглед се вижда, че съотношението между българските продукти и вносните е почти едно към пет в полза на чуждите. Така е вече от години, така ще продължи и занапред.


Дразнещото в случая е наглостта на евробюрократичните изедници, които, след като съсипаха индустрията ни, международния ни транспорт съвсем наскоро, сега посягат и на селското ни стопанство. Май ни приеха в Евросъюза, за да ни използват като търговска територия, на която да пробутват своето производство. И то със стоки, произведени по занижени стандарти и качество, различно от качеството на същото производство в техните страни.


Да, ние си предпочитаме нашето мляко и саламурено сирене, българския кашкавал, български пържоли и българското агнешко. Никой не възразява срещу наличието на европейски продукти, но такива, които отсъстват и са новост. Съжалявам, но отделите за плодове и зеленчуци във всички супермаркети на големите търговски вериги са просто жалка гледка, която по-скоро отблъсква купувача, отколкото да го привлича.

Цените пък на вносните сирена са толкова недостъпни за масовия потребител, че магазинерите ги разфасоват на по стотина-двеста грама, за да не изглежда сумата толкова шокираща. И след като на рафта има българско и френско прясно мляко, защо пък да не избере човек по-евтиното и със сигурност по-малко наблъсканото с консерванти. А и покрай кризата с коронавируса видяхме кой колко струва в ЕС. Между другото съюз от напълно разединени държавни администрации.

Коста Алексиев, ПловдивИзточник: Ретро

Следваща статия:
Русия ни заличи от делото на Кирил и Методий

Коментари

Видео на деня

горе