Как без да са върнали пари от парното на евтиния газ, го вдигат заради бъдещ скок



Най-голямо е увеличението в София

От топлофикациите, които са на газ, намаление има единствено в Пловдив

По-малко ще плащат и абонатите в Русе, Перник, Сливен, Габрово

От 15 юни започва реконструкция на магистрален тръбопровод и се спира топлоподаването в “Студентски град”, “Витоша”, “Малинова долина” и “Дървеница”.

От 15 юни започва реконструкция на магистрален тръбопровод и се спира топлоподаването в “Студентски град”, “Витоша”, “Малинова долина” и “Дървеница”. СНИМКА: Архив

Авансово Комисията за енергийно и водно регулиране предвижда да вдигне цените на парното в сравнение със сега действащите в 7 града. Това става ясно от доклада на експертите и за цените на топлинната енергия от 1 юли.





За София увеличението е с 22,3%, или от 66,70 лв. за мегаватчас на 81,57 лв. В Плевен е най-ниско - под 3 на сто. От топлофикациите, които ползват газ за гориво, единствено за Пловдив е предвидено намаление с 1,9 на сто.

Ако се направи обаче сравнение с 1 юли 2019 г., откогато е в сила едногодишният регулаторен период, за София например новата цена от юли ще е с близо 15 на сто по-ниска от тази през миналата зима.

Читатели попитаха

защо КЕВР при

незапомнени

досега ниски

цени на газа

предвижда

поскъпване

на парното

Да припомним - на 1 юни регулаторът определи цена на природния газ за месеца 20,33 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с действащата цена за май, която беше 22,35 лв. за мвтч, намалението е с 2,02 лв., или с 9,04%. Цените на газа паднаха главоломно след споразумението между “Булгаргаз” и “Газпром експорт” от 5 август миналата година, и то със задна дата. Само да припомним, КЕВР определи от 1 юли 2019 г. газът да струва 44,90 лв. за мегаватчас, което е с над 54% повече от действащата цена в момента.

От доклада на експертите на комисията става ясно, че преди да определят цената на парното, те са направили прогнози колко ще струва природният газ до 1 юли 2021 г. Примерно за третото тримесечие на тази година прогнозата им е 24,84 лв. за мегаватчас, за последното е 31,60 лв. За първите три месеца на следващата година предвиждат цена от 34,61 лв., за второто – 35,27 лв. Средната за годината е 31,58 лв.

Определили са и прогнозна на емисиите въглероден диоксид, която е 25 евро на тон. В края на март, в разгара на пандемията, цената падна на 15,45 евро на тон. С възстановяването на икономиката вероятно цените ще наваксат.





Според новите наредби, които действат от май, КЕВР определя прогнозна цена на парното за едногодишен период. При поскъпване или поевтиняване с повече от 15% на газа или на други важни елементи, които влияят на ценообразуването, регулаторът има право на 6 месеца да преразглежда цената на топлинната енергия. Промените бяха направени, след като се наложи КЕВР да се произнася всеки месец за цената на газа. За да не става това и с парното и да се постигне предвидимост за клиентите на топлофикациите колко ще плащат за парно в рамките на година, бе въведен новият режим.

Прави впечатление, че цените на парното от дружествата, които са на друго гориво - въглища, биомаса или микс от различни продукти, са намалени. Това са топлофикациите в Русе, Перник, Сливен, Габрово. Намалението е спрямо 1 юли миналата година, тъй като топлинната енергия при тях през годината не е поевтинявала.

Вдигането на

цените на

парното от юли

идва, преди да са

изчислени

парите, които

трябва да се

върнат на

потребителите

заради поевтиняването на газа.





Най-рано през август хората, които са на газ и на парно, ще получат парите, които са надплатили, след като от 5 август миналата година природният газ поевтиня със задна дата с над 40%.

От “Булгаргаз” обявиха, че след като КЕВР вече определи цените на газа 8 месеца назад - от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г., компанията в срок до 20 дни ще изчисли сумите за възстановяване по договорите с клиентите си. В този срок ще подпише и споразумение с тях.

След споразумението започват да текат 14 дни, в които “Булгаргаз” трябва да върне парите. Става дума за близо 200 млн. лв., които “Газпром” е превел по сметките му.

Всъщност “Булгаргаз” се позовава на промени в Закона за енергетиката, които бяха публикувани в “Държавен вестник” на 22 април.

КЕВР вече се произнесе за цените със задна дата с 8 решения - по едно за всеки месец. Първото е от 8 май, а последното - от 20 май.

От датите на всяко решение текат 20-те дни, в които от “Булгаргаз” трябва да изчислят за всеки свой клиент - газоснабдителни дружества и топлофикации, както и компании, присъединени директно към преносната мрежа, какво имат да им връщат. Срокът изтича към 9 юни. Законът дава още 14 дни, в които да бъдат възстановени надплатените пари.





Те ще стигнат до крайните снабдители на газ и и до топлофикациите към 24-25 юни.

Законодателят е предвидил един месец, в който крайните снабдители на природен газ да изчислят разликата между платеното от клиентите и новите, по-ниски цени.

Същото време се дава и на топлофикациите да изчисляват разликата в цените на парното заради по-евтиния газ. За цените на парното със задна дата (от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г.) обаче КЕВР още не се е произнесла.

След като направят изчисленията какво ще връщат, крайните снабдители на газ и топлофикациите

приспадат сумите

от фактурата

за месеца, в който са сметнали разликите. При парното има една особеност - приспадането е само за домакинствата, които са на реален месечен отчет.

Така че домакинствата ще получат приспадане от сметките си най-рано през август. Когато дължимата от клиентите сума е по-малка от парите, които има да се връщат, приспадането е до изчерпване на разликата.

За домакинствата на парно, които са на прогнозно плащане и изравнителна сметка един път в годината, приспадането на надплатените пари ще стане с разплащането след изравняването.





Съкращават ремонт в четири квартала на София след протест на студенти, няма да има топла вода за 40 дни

Четири квартала в София остават без топла вода за 40 дни заради ремонт. От 15 юни започва реконструкция на магистрален тръбопровод и се спира топлоподаването в “Студентски град”, “Витоша”, “Малинова долина” и “Дървеница”, съобщиха от столичната топлофикация.

Ще бъде спряна топлата вода и на Онкологичната болница и всички стопански абонати, общежития, както и резиденциите на редица посолства като тези на Афганистан, Кувейт, Иран, Индонезия, Китай, Сирия, Алжир, Мароко, Венецуела, Белгия, Испания и Аржентина.

Първоначално се предвиждаше

топла вода да няма

за два месеца - до 15 август

След протест на Национално представителство на студентските съвети обаче е договорено ремонтът да се съкрати с 20 дни, а екипите на “Топлофикация София” ще са с удължено работно време. От дружеството обясниха, че няма алтернатива на ремонта. Ако той не се направи, щяло да има непрекъснати аварии през зимата и спиране на отоплението.





Във вторник омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до изпълнителния директор на топлофикацията Александър Александров с искане да бъде отложен планираният ремонт.

Повод за искането е жалбата на Националното представителство на студентските съвети във връзка с предстоящото прекъсване на топлоподаването.

КЕВР също поиска съкращаване на времето за ремонтите на столичното парно. Председателят на регулатора Иван Иванов реагира заради възраженията на студентите. Той е изискал в тридневен срок “Топлофикация София” да представи информация за технико-икономическата обосновка на планираните ремонти, необходимостта от тях, включително и да разясни извършената подготовка на разрешенията за строеж и подписаните договори с фирми–изпълнители.

КЕВР иска и информация за броя на засегнатите абонатни станции и броя на клиентите в засегнатите квартали, както и информация как ремонтите да бъдат направени максимално бързо.(24часа)


Четете още:

🔴 Ранената BG полицайка Петя: Излизаш с мисълта, че може да не се прибереш (ВИДЕО)

🔴 Нечовешка драма с адреналинката Яна! 5 години не е виждала сина си

🔴 Бойко Борисов: На 15 юни падат всички мерки, остават само социалните





Източник: 24 часа





Коментари

горе