7 трика за готвене от най-добрите готвачи в света



1. Научете 5-те основни френски соса - бешамел, велуте, еспаньол, холандез и доматен. Въпреки, че е трудно да се постигне майсторство в правенето им, дори опростена версия ще добави изисканост към готвенето ви.

 

2. Не пестете маслото - в много от най-скъпите ресторанти разликата между техните прости ястия и вашите се съдържа в щедрото използване на масло, като например в картофеното пюре. Така или иначе повечето пъти голямото количество масло в домашно приготвено ястие е все пак по-здравословно от бърза храна. Една от тайните на ресторантите със звезди Мишлен в готвенето на пържола е добавянето на буца масло и малко подправки в тигана когато е наполовина готова.





3. Купувайте плодове и зеленчуци спрямо сезона - така те ще са по-свежи, по-вкусни и дори по-евтини!

 

4. Използвайте така наречените “герои” на съставките - оцет балсамико за леко сладък и кисел вкус, аншоа за солени сосове и ястия, мед за цветни и сладки нотки, лимон за балансиране на ястия със силни вкусове. 





5. Печете ядки - в ресторантите с Мишлен звезди ядките обикновено се слагат за 5-10 минути на температура 150-170 градуса, докато позлатеят. Това позволява да бъде отключен възможно най-добре техният вкус.





6. Бланширайте зеленчуците си - готвенето им в кипнала вода за няколко минути и потапянето им в студена вода веднага след това позволява да бъдат приготвени без да бъде изгубен вкусът им.





7. Приготвяйте всичко предварително - френската философия “mise en place” означава “всичко по мястото си”. Преди да започнат да готвят и сервират, френските ресторанти прекарват известно време да приготвят всички съставки и извадят всичко, което ще им е нужно за готвенето. Всяка съставка е приготвена отделно и всеки компонент на ястието е прегледан. Това не само помага да подобрим вкуса и да избегнем проблеми - според френските готвачи така всъщност се пести време.


Четете още:

🔴 Без карантина за прибиращите се от немската кланица работници

🔴 Семейство с четири деца се навечеря с отровни гъби и се озова в болница

🔴 Култови бисери от матурите





Източник: Труд





Коментари

горе