В ложата на Лорда: Хорица, оправете си говорчето



Използването на умалителни думи ме прави нетолерантен към всичките им източници

Маслинките с водчицата и фъстъчките…

С повече от 30 години опит в модата и живота на висшето общество, Евгени ще отразява за вас горещите моменти от живота на богатите и известните. Лорд Минчев ще се изказва по злободневни теми, ще посочва модните личности на деня, ще бъде в началото и края на червения килим...

Сладка работа е този бизнес, в който можеш да се насладиш на пълното изопачаване на правилния български език. И увлича, ей Богу, да си тъп, инертен, да си лесно подвеждан в имитирането на глупости. 

Граматичните превземки са ми не по-малко неприятни от това, за което ще говоря днес, но използването на умалителни думи ме прави нетолерантен към всичките им източници. Вие сте в магазин за скъпа козметика. Аха, добре дошли, какво ще обичате, моля… А, това парфюмче ли, казвате, ами за хермесчето ли говорите. Да, за хермесчето, дето струва триста левчета. Говор от пълнолетна към видимо зрял мъж. 





Следващата среща с граматическия резил е в ресторанта. Понеже меню не може да се прекръсти на менюнце например, келнерката с три фиби, ядки между зъбите и протрит лак пита дали иска господинът салатката преди винцето или направо със скаридките. А гъбките, господине, преди сиренцата или около десертчето, пита келнерката с три фиби и четири бръчки на челото. 
Тези дни отивам в един веган ресторант, почти по принуда, защото уикенда всичко е затворено. Супичката, вика кварталната продавачка, ни е с лещичка и доматчета. Но имаме и яхнийка с пащърначе и нахутче. Чудех се коя франзелка с пшеничка да взема и да й я ударя в главичката, с косичката, неумитичка от няколко денчета. 





Дами и господа, в хода на ежедневието всичко това изглежда като весел анекдот, който може да отминем с пренебрежение и дори съжаление. Но у хора, които са отделили голяма част от времето си да се образоват, да полират своето отношение към говора и поведението, подобно изкривяване на езика ни звучи арогантно. Но, ще се изненадате навярно - и много добре планирано. 

Малко след карантината отидох в уж престижен магазин от верига за млечни произведения. Купих си сиренце, платих си сметчицата и…избухнах обезсилен от тъпашкия чар на продавачката. Отговорът - Ама, господин Минчев, собственикът на магазина ни кара да говорим така и ако не спазваме това, ще ни глобят. Имате ли още съмнения, че парите са или в ръцете на криви и необразовани мошеници, или има някаква политика за затъпяване на населението, че даже е увлекателна в принизяване общуването ни. 





Сега, докато си хапвам спагетки в ресторантчето, искам салфетчица, за да попия сълзичките, дето ме избиват докато пиша това. Вярвате или не, този начин на говорене много се доближава до един от десетте посочени от Ноам Чомски начини да принизяват, вдетиняват, направо инфантилизират населението, може би с чистото намерение да бъде оформено и завършено като удобен консуматор и невежа. Това изглежда още по-притеснително и неуместно, когато е съчетано с говорене на Ти. Ти, ти, ти, вечна любоооооов… И преди да си затворя лаптопчето, си мисля за келнерката с трите фиби и ядки между зъбите, която ми говори умалително. Дали вечер преди лягане пита мъжа си дали си е измил чурчицата и какви шамарчета би изяла алаалем за такъв въпрос. Въпросче, извинете.

Fashion idol

Принцеса Олга Романова

Наследница и пра-пра-пра племенница на цар Николай Втори, принцеса Олга Романова никога не е имала претенции за модна икона. Но светското й поведение сочи обратното. Без себеизтъкващи появи, но с много дълбок естетически усет, Нейно Височество подчертава аристократичния си произход без да ни го натрапва. Днешната й визия, показана вече на конните надбягвания в Аскот, носи всички атрибути на това царствено събитие, където се събира световният елит. Ако приемем, че „белият период” на принцесата на Русия е и нейната бяла лястовица в днешните особени времена, то може би ни се дава царски знак за повече спокойствие и хармония. Извън естетическия контекст, нека добавя, че Романова е била гласена за годеница на принц Чарлз преди брака му с принцеса Даяна.





Срещи

Кацарова и Кристиано заедно в Пловдив

Суперзвездата Силвия Кацарова даде концерт промоция на новата си книга в Пловдив. Това бе мила възможност изпълнителката на десетки хитове да се срещне с приятелките си Елена Кристиано и дипломата Гюлджан Окчун.

В знак на внимание бизнесдамата Елена Кристиано поднесе на Кацарова кошница с всички луксозни продукти за коса, представяни от нейната компания Кристиан оф Рома, сред които лак и боя за коса, препарати за поддръжка, стилизанти. 

След концерта, трите дами, всяка успешна в своята кариера, се срещнаха на вечеря в Стария град на Пловдив за едно фино угощение на сетивата с бяло вино и морски деликатеси.





Рожден ден

Колдамова очаква второ внуче

Примабалерината Красимира Колдамова очаква второ внуче. След като синът й Преслав, също успешен балетист, я дари с внук преди време, на път е второто дете, което е еднакво очаквано и в Германия, където живее единственият наследник на Красимира, така и в България. Дядото Таньо, верен спътник и съпруг на примата, вече се чуди какво ще е името на новото внуче. Първият внук стана носител на името Милиян, съчетание между две любими имена на Преслав и съпругата му. Догадките не намаляват ни най-малко ведрото настроение на баба и дядо, които съвсем не изглеждат като такива по външен вид и дух. Балерината със световна слава получи като подарък календар с лицата на сина, снаха си и първия внук, който е закачен на видно място в хола.


Четете още:

🔴 Молитва за избавяне от кopoнавируса

🔴 Заради чумата в Европа се женят на 17 г. и раждат по осем деца

🔴 Бизнесменът Христо Сираков: Двоумя се между 3 жени, скоро едната ще отпадне





Източник: Труд





Коментари

горе