Емигранти по цял свят подават ръка на българи в нужда



Българи по цял свят се обединяват под обща кауза – да подадат ръка на сънародниците си у дома. Макар да съществува само от два месеца, организацията "Ангели за България" вече е набрала хиляди последователи и е подпомогнала няколко инициативи. Зад нея стои денонощният труд на пет наши сънароднички, които носят родината в сърцето си, макар че живеят извън пределите ѝ.

Още от тийнейджърка Стела Иванова се включва в различни кампании. От няколко години насам тя обмисля идеята да създаде организация, в която българи да помагат на свои сънародници. Реализира идеята си на 17 април, в разгара на пандемията от коронавирус. Впоследствие към нея се присъединяват Милена, Диди, Шина и Кремена. 

Датата, на която Стела създава "Ангели за България" съвпада с Разпети петък. Съвпадението е съвсем случайно, но дамите го приемат за добра поличба.





"Няма как да не ни наведе на мисълта, че е било писано и е трябвало да се случи", разказва Диди, която е доброволка в организацията. Появява се и фейсбук групата "Ангели за България" , която вече е набрала над 3000 последователи. Така, за кратко време българската общност в чужбина се организира и вече е помогнала на не един или двама наши сънародници в беда.

По времето, по което момичетата стартират първата си кампания, Англия дава стотици жертви на коронавируса всеки ден, а нуждаещите се от помощ в България стават все повече.

„Тук правителството ни подпомага и не усещахме глада, но в България положението е доста по-зле”, смята Диди. За да успеят да наберат средства, те организират дарения – еднократни или регулярни. Подбират внимателно кампаниите си, работейки съвместно с родни организации, чиято дейност проучват щателно. Внимателно се подбират и инициативите, които задължително се коментират с членовете на групата. Идеята е всеки да избере коя кампания да подпомогне, за да се гарантира пълна прозрачност на даренията. Самите те най-често са хранителни продукти, лекарства, предмети от първа необходимост.





„Избягваме да помагаме с пари, защото държим на пълна отчетност на изразходваните средства.  Идеята не е да се събират големи суми - по 2, 5, 10 паунда на месец няма да се усетят от ничий джоб, а могат да направят много добрини”, разказва Диди.

А добрините вече са факт. При първата си акция момичетата подпомагат 15 семейства, засегнати от кризата с Ковид-19 в Габровско, за които събират 1 402 евро. Продукти на стойност 1 222 евро пък биват разпределени между 45 възрастни хора от Врачанско. Съвсем наскоро, с помощта на доброволчески организации в България, се раздават хранителни продукти на 49 нуждаещи се от Софийска област. 





Предстои и трета акция в помощ на 84 спешно нуждаещи се домакинства в района на Луковит и Червен бряг. За нея ще са необходими 5 900 лв. В случай, че бъдат събрани повече средства, ще бъдат дарени бебешки принадлежности и платове за ушиване на спално бельо за Дом за медико-социални грижи във Варна. 

Самата Диди е родена и дълги години е живяла в морската ни столица. Разказва, че преди на замине за Англия е имала денонощен магазин. През 2010 година близък на нейния съпруг заминава за Острова. Семейството решава да замине с него. Вече 10 години тя живее в Литъм Сейнт Анс. В момента преподава в българска школа в курортното градче. Шина работи в IT сферата, Милена е мениджър, Стела има собствен бизнес, а Кремена се занимава с HR. Свърши ли работното им време, и петте започват да работят по проекта си, а възнагражданието, което получават, е по-ценно от парите. 





Момичетата са разпределили ролите си в организацията и работят в пълен синхрон. Кремена, Шина и Диди работят върху разпространението на кампаниите, Милена изготвя отчетите, а Стела проучва и подбира различни каузи. Държат да поддържат контакт с всеки, който е допринесъл за каузата им. А за нея вече са чували наши сънародници в Европа, Америка и дори Австралия. 

Повечето от тях откликват и с радост даряват средства. Единици са тези, които отказват да допринесат, защото "България им е обърнала гръб".

Въпросът е не какво ти е дала България, а ти какво си дал. Независимо къде сме по света, трябва да сме българи с главно "б" и човеци с главно "ч", убедена е Диди. Според нея българската общност в чужбина за кратко време е показала, че може да бъде сплотена и че може да се разчита на сънародниците ни.





Момичетата вече обмислят да стартират по-мащабни проекти. Обмислят се и начини, по които да бъдат подпомогнати хора в нужда за по-дълъг период от време. "Ангелите" приканват всеки, който има желание, да се включи в кампаниите или да подпомогне популялизирането на идеята им. 






Четете още:

🔴 Ето кой е мъжът до Алекс Кръстева, за която се разбра, че е сестра на Нети-Снимки

🔴 Сърчаджиева и Ники Кънчев са без пари, принудиха се да...

🔴 Изчислиха колко евро на ден излиза добра почивка на Тасос и Халкидики през юли





Източник: trafficnews





Коментари

горе