Учени: Имунитетът към СОVID е много по-масов, отколкото сочат тестовете



Хората, които са отрицателни за коронавирусни антитела, въпреки това може да имат имунитет, показва проучване на Каролинския институт в Стокхолм, цитирано от Би Би Си.

При всеки, при когото се очакват антитела, са открити специфични Т-клетки, които идентифицират и унищожават заразени клетки. Това се наблюдава дори при хора, които имат леки или безсимптомни случаи на COVID-19.





Все още не е ясно дали механизмът просто защитава конкретния човек, или може също така да попречи на предаването на инфекцията на други хора. Но може да означава, че по-широка група хора от предполагаемата имат известна степен на защита от новия коронавиурс. Вероятно заразените са изработили антитела, но или те са избледнели, или не са открити.





Тези хора би трябвало да бъдат имунно защитени, ако се срещнат с вируса за втори път, смятат учените.

Проф. Дани Алтман от Империъл колидж в Лондон определя изследването като “силно, впечатляващо и задълбочено”. Експертът казва, че то добавя доказателства, че самото тестване за антитела подценява имунитета.

Изследователите са изследвали 200 души - извадка от донори на кръв и сред първите заразени шведи, основно връщащи се от по-рано засегнати райони като Северна Италия.


Четете още:

🔴 Напусна ни единственият професор по алпинизъм в света - доайенът Георги Атанасов-Джиджи

🔴 Млад шеф на полицейско управление у нас загина при жестока катастрофа

🔴 Борисов: Ако питам Щаба, ще предложат още днес да затворим всичко!





Източник: 24 часа





Коментари

горе