Дуетната половинка на ЛиЛана пропя за далаверите й



Приятелката и дуетна половинка на Лилана в миналото - Ася Йочева, е признала пред разследващите, че фирмата й няма възможност да създава софтуер.

От нейното дружество, регистрирано в Англия, фирмите на Лилана и съдружникът й Мартин Димитров са купували различни софтуерни програми, които са финансирали от фонд "Иновации и конкурентноспособност".





Според прокуратурата сделките за софтуера са фиктивни, а парите от субсидиите за Лилана са присвоени. Любимката на Васил Божков още е в ареста, а Мартин Димитров беше пуснат вкъщи, макар и под ключ. 

Обвиняема е и Ася Йочева, която е ползвана за собственик на задграничното дружество, от което уж бил закупуван иновативния софтуер. Ася е на свобода с гаранция, но ако продължи да съдейства на прокуратурата, може да свалят обвиненията й и да остане само свидетел. 





Схемата на младите момичета е контролирана от опитни адвокати, които са били във връзка с държавни чиновници, пише "Галерия", позовавайки се на запознат с разследването.

Лилана била по-запозната с далаверата, а Ася била ползвана само за регистрацията на фирмата доставчик в Англия, както и да подписва документи. Обвиненията за Лилана са като член на престъпна група за злоупотреби с евросубсидии, попълване на неверни декларации и за заплахи към висши служители на Агенция "Пътна инфраструктура". 





Вече са започнали проверки на данъчните за доходите й. Очаква се включване и от  КПКОНПИ, която ще проверява дали парите, с които разполага, са изкарани с легална дейност.

Проверка вече тече за Васил Божков, но заради големия обем документация и финансови потоци, които се анализират, тя ще се забави няколко месеца. 

Докато Божков е в Дубай, държанката му Лилана, жена му Елена Динева и най-вярната му секретарка Йоанна Чолакова продължават да са в килиите на следствения арест. 
 

Бившият национал Чавдар Янков: Жена ми Ася няма нищо общо с аферата "Лилана"!

Певицата остава в ареста, приятелката й под гаранция

 

"Жена ми няма нищо общо с тази афера"! Това каза бившият футболен национал Чавдар Янков, чията половинка Ася Йочева бе задържана и разпитана по аферата с незаконно усвояване на еврофондове. Тя е пусната под гаранция.





В акцията на прокуратурата главни герои са певицата Лиляна Деянова-Лилана, сочена за близка на бизнесмена Васил Божков, и нейният брат Александър Деянов-Скилър. Тя остава в ареста, докато Скилър е пуснат под гаранция от 100 000 лева. Според все още неофициални информации ролята на футболната половинка Ася е била да продава фиктивно софтуер за стотици хиляди левове на фирми на Лилана. Това става чрез регистрираната в Англия компания на Йочева "Телерайз Лимитед".
"Не знам за какво става въпрос - заяви пред "България Днес" доскорошният футболист Чавдар Янков. - Това, което мога да кажа, е, че жена ми няма нищо общо. Няма за какво да е виновна. Друго не знам и не мога да коментирам. Дали се занимаваме с еврофондове? Занимавах се с евро, докато играех в Германия. Там ми плащаха в евро..."






Чавдар и Ася са заедно вече дълги години и са родители на две деца. Бившата половинка на Лилана в музикалния дует "Ел Ей" е изградила образ на примерна майка, която всеотдайно се грижи за децата. Освен като певица тя се изявява като актриса и е завършила театралния колеж "Любен Гройс". Преди време дори участва в хитовия сериал "Стъклен дом". Нейната музикална кариера замръзва след обвързването с Чавдар Янков, който играе в Германия, Украйна и Русия, а Ася е плътно до него.
Схемата за еврофондове, описана от разследващи, е следната. Фирми на Лилана и съдружника и Мартин Димитров печелят няколко европроекта, закупуват от чуждестранно дружество софтуер и така оправдават харченето на огромни суми пари. Самата чужда фирма не извършва никаква дейност, освен да издава фактури по проектите на Лилана. В същия момент проверка на прокуратурата показва, че самият софтуер е собственост на българска компания, а Лилана и съдружникът й само го ползват, без реално да са плащали усвоените пари по еврофондовете. През 2016 г. фирмата на Ася "Телерайз Лимитед" започва дейност у нас, участвайки в европроекти на контролирани от Лилана и съдружника й Мартин Димитров фирми. Сред тях е "Нованор" ООД, която усвоява близо 2 млн. лева еврофондове. Фирмата до момента е изпълнила три европроекта. Според информационната система за еврофондовете ИСУН по всички тях доставчик на софтуер за "Нованор" на Лилана и съдружника й Димитров е английската фирма на Ася Йочева "Телерайз Лимитед". При всеки от проектите сумата варира - от 388 800 лв., 554 000 лв. до впечатляващите 1 358 800 лева, прибрани от дружеството на Йочева.






Лилана и Ася са приятелки от вече близо 20 години. Двете се сближават в музикалната телевизия ММ, където се изявяват като водещи. Красивите момичета са любимки на хиляди тийнейджъри и решават да направят заедно музикалния проект "Ел Ей", известен с хита "Ледено студено". Не след дълго отношенията между двете се влошават и всяка поема по свой път. Години по-късно приятелството им се възражда и прераства в общ бизнес за милиони...

   Откриха куфар за подслушване





Специализираната прокуратура иззе апаратура и документи по разследването срещу групата за незаконно усвояване на евросредства в офис на търговско дружество в столичния Студентски град. Негови собственици и управляващи са сред обвинените за участие в организирана престъпна група за незаконно присвояване на евросредства по програма „Иновации и конкурентоспособност“. При извършените претърсвания в офиса е намерен и иззет куфар с апаратура. Назначена е експертиза, която да установи техническите възможности на устройството и дали е предназначенo за незаконно подслушване и проследяване. От фирмения офис са иззети още множество документи и други веществени доказателства, относими към досъдебното производство на Специализираната прокуратура.


Четете още:

🔴 Харчим луди пари по схема за пенсия напук на кризата

🔴 Щерката на Румен Радев засрами красавиците на плажа

🔴 Туристи на остров Тасос са с кopoнавирус! Оказаха се... българи





Източник: Блиц





Коментари

горе