Румен Радев призна - участвалите в инцидента в Росенец са служители на НСО

"По повод вчерашния инцидент в Росенец разговарях с ген. Красимир Станчев, ръководителят на НСО. Участвалите в него са служители на НСО. В ход е служебна проверка. Отдавна заявих, че господата Делян Пеевски и Ахмед Доган не трябва да се охраняват от НСО, но това зависи от изпълнителната власт в лицето на министър-председателя Бойко Борисов", каза президентът.
„Допълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът е в Народното събрание“, допълни той.


Коментарът на държавния глава идва след като вчера бившият правосъден министър, а сега съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов дебаркира с лодка на плаж „Росенец“ край лятната резиденция, свързвана с името на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Впоследствие Иванов и придружаващите го бяха изгонени от охранители на НСО, които захвърлиха на земята българското знаме.
„Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща европейска държава, когато укрепим върховенството на правото и отстоим правата на българските граждани. За съжаление, законите и правата на гражданите продължават да се погазват. Когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността. В такива ситуации е критично важно институциите да поднесат истината“, посочи още държавният глава.


"Именно подопечните на премиера ДАНС и МВР определят дали към някое лице има заплаха, а НСО осъществява охраната. Миналият декември по мое настояване началникът на НСО събра тази комисия и отново се разгледа необходимостта от охрана на господата Пеевски и Доган. Представителите на изпълнителната власт препотвърдиха необходимостта от тяхната охрана.

Днес настоях ген. Станчев още утре да свика тази тричленна комисия и отново да разгледат необходимостта от охрана от НСО на въпросните лица. Очаквам комисията в Народното събрание, определената по закон, да изпълнява функциите си по контрол на Националната служба за охрана.
Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк „Росенец“ и при отклонение от законите да се вземат мерки.


Относно призивите да вляза в изпълнение на правомощията си относно НСО ще поясня още веднъж, че приетият през 2015 година закон за НСО на практика отне правомощията на президента по реално ръководство и контрол върху службата. Допълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът от Народното събрание.
Ако някои не могат или не искат да въдворят ред в службите, но ми вменяват морална отговорност, нека ми се възстановят правомощията по закон", каза още президентът.

Протестно масово ходене на плажа до морската резиденция на Доган

Протестно масово ходене на плажната ивица до морската резиденция на  Ахмед Доган се подготвя за събота

Инициативата започна да набира подкрепа във Фейсбук след като съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов се опита да акостира с лодка край имението на Доган, но анонимни охранители го изгониха, въпреки че зоната е със статут на публична държавна собственост и би трябвало всеки да има достъп до нея.

Нежеланата визита на Иванов, придружаван от общинския съветник на ДБ в Бургас Димитър Найденов и активиста на партията Иво Мирчев, бе излъчвана на живо във Фейсбук. На кадрите се видя как цивилни гардове, препасани с диагоналки, многократно изблъскват "натрапниците" в морето. Един от охранителите дори ги заплаши, че ще спука лодката, с която стигнаха до брега.

"Всички видяхме как се завладява българска територия и как става завладяването на държавата ни. Всички видяхме как се тъпче българският флаг от анонимни гавази и как български граждани се избутват в морето от националния бряг. Можем да си върнем превзетата държава, като се съпротивляваме срещу беззаконието всеки ден и всеки от нас. Човек по човек. Само така можем да върнем законността, демокрацията и достойнството", пишат организаторите на протестната акция с масовото ходене до охранявания плаж край летния сарай на Доган.

Засега над 20 000 души са заявили, че имат интерес в акцията, а повече от 4 000 – че ще участват в нея.

Част от хората ще се съберат на бариерата на Росенец, през която през месец май журналисти се опитаха да влязат в сараите, защото имаше пожар. И тогава, както сега с Иванов, те не бяха допуснати от охраната.

Друга част от заявилите, че ще участват в протеста, смятат да повторят подхода на "Демократична България" и да стигнат до ивицата по море с лодки.

"Да покажем, че сме много, че сме гневни и че искаме да си върнем трибагреника обратно. Същият, който охраната на Доган оскверни", посочват още организаторите на протеста.

Става дума за знамето, което бе забито на плажа от Христо Иванов. Във видеото се видя как един от гардовете взима знамето и хвърля. След това Иванов, Мирчев и Найденов забиха на плажната ивица друг трибагреник, които са носели като резерва.Източник: Актуално

Следваща статия:
Как подпалихме Тасос? Пловдивски богаташи пируват на дълги маси без маски

Коментари

Видео на деня

горе