Гърция сложи филтър на Кулата, ние какво чакаме? Гастарбайтерите вече прекосяват страната ни

Нека да е лято! Защото лятото година храни - поне така се надяват и тази година гърците, а също и българите по Черноморието. И чакат туристи. Само че има малки разлики. Гърция затвори всички КПП-тата освен Кулата-Промахон и там наложи сериозен контрол. Първо бяха електронните декларации с посочен адрес, за който туристите получават QR код. Прибавиха и PCR тестове - уж на случаен принцип, уж не били задължителни, но по 3000 на ден.


От 1 до 6 юли общо са направени над 30 000 теста.А от другата седмица направо ще искат готов резултат от тест. Гърция за 2019 г. е имала над 33 милиона туристи, а приходите от тях са били 18,2 милиарда евро - 25% от националния доход на страната. В България положението е следното - за 2019 г. е спечелила около 3,7 милиарда лева по данни на БНБ, или около 4% от БВП.


Гръцкият мащаб е друг, показват го числата. Макар че тази година заради коронавируса прогнозират 70% по-слаб сезон. И въпреки това гърците не тръгнаха през просото, само и само да посрещат повече туристи. Нищо подобно - щом при сърбите броят на заразените започна да се вдига, спряха достъпът им до Бяло море. За българите и румънците все още няма забрана, да видим колко ще издържи и това положение. Защото у нас заразените удариха 330 в петък - плащаме си сметката за баловете, мачовете, дискотеките и нощните барове.


Да напомним - и гърците споделят мотото, че лятото година храни, но не на всяка цена. Защото ако в началото на сезона крайбрежието пламне със заразени туристи, после това сериозно ще удари не само по икономиката им, но и по здравната им система заради голямата опасност от разнасянето на COVID-19.

А какво правим ние, за да се опазим? По магистрала "Тракия" вече тръгнаха чужденци, които отиват към Черно море, да прибавим и гастарбайтерите от Западна Европа, които се прибират в Турция за ваканцията. И през август ще са още повече. Да добавим и хилядите румънци, които прекосяват България на път за Халкидики. Нямаме обаче адресите на всички тези хора, нито знаем какви бели ще направят, ако са заразени.


От Австрия вече дойде тревожен сигнал - вкараха България в списъка на опасните страни, не препоръчват техни граждани да идват тук, а на връщане ще са 14 дни под карантина. И за Финландия не сме желани гости. От два дни.

Какво чакаме ние?

Всеки минаващ оттук транзитно или идващ на почивка може да прави каквото си иска и никой няма да го пита какъв е, що е, здрав ли е, заразен ли е. Няма ли и България да следи по-стриктно кой от коя държава идва и с каква степен на опасност е ситуацията там.


Хубаво приложихме чуждия опит в началото на пандемията. Нека и сега да сложим санитарен филтър по границите, за да намалим опасностите и бъдещите щети. Гърците са го измислили. А ние просто трябва да приложим техния опитИзточник: plovdiv24

Следваща статия:
Обмислят импийчмънт на президент

Коментари

Видео на деня

горе