На Зетьовден се гадае какво ще е времето през септември



В миналото, в първия августовски ден старите хора извършвали гадания, свързани с времето. Ако денят се случил слънчев, то такъв щял да е и септември; ако пък валяло дъжд - дъждовен щял да е и първият есенен месец.





Така те прогнозирали и в следващите дни какво ще е времето през съответно следващите останали месеци на новата стопанска година. Започвали от септември, тъй като на Симеоновден, отбелязван на 1 септември, започва църковната нова година. 

По стара традиция от 1 до 12 август се отбелязват дванадесетте дни на Макавей. На 1 август Православната църква почита паметта на светите седем братя мъченици Макавеи, св. Соломония и учителя им Елеазар.





Всеки от тях се нарича на един месец от годината, броено от септември нататък. Каквото ще бъде времето през деня, такова ще бъде и през съответния месец. 

На този ден (първия Макавей) всички зетьове отиват при тъста си на гости, носят дарове и целуват ръка, затова някъде наричат празника Зетьовден. Тъстовете гощавали зетьовете си с вино и пресни питки.


Четете още:

🔴 На 1 август имен ден празнуват...

🔴 Проф. Георги Рачев: 36 градуса през август, лято и през септември

🔴 Охранителни камери запечатаха как баща отне със сила детето си от майка му в Елин Пелин (видео)





Източник: Десант





Коментари

горе