На Зетьовден се гадае какво ще е времето през септемвриВ миналото, в първия августовски ден старите хора извършвали гадания, свързани с времето. Ако денят се случил слънчев, то такъв щял да е и септември; ако пък валяло дъжд - дъждовен щял да е и първият есенен месец.

Така те прогнозирали и в следващите дни какво ще е времето през съответно следващите останали месеци на новата стопанска година. Започвали от септември, тъй като на Симеоновден, отбелязван на 1 септември, започва църковната нова година. 

По стара традиция от 1 до 12 август се отбелязват дванадесетте дни на Макавей. На 1 август Православната църква почита паметта на светите седем братя мъченици Макавеи, св. Соломония и учителя им Елеазар.

Всеки от тях се нарича на един месец от годината, броено от септември нататък. Каквото ще бъде времето през деня, такова ще бъде и през съответния месец. 

На този ден (първия Макавей) всички зетьове отиват при тъста си на гости, носят дарове и целуват ръка, затова някъде наричат празника Зетьовден. Тъстовете гощавали зетьовете си с вино и пресни питки.Източник: Десант

Следваща статия:
На 1 август имен ден празнуват...

Коментари

Видео на деня

горе