Гърците плачат: Няма ги българите по морето ни!





Хората да не се опитват да надхитрят системата. Става дума за 30 секунди. Това каза за Нова тв гръцкият икономист Плутархос Маридакис относно информациите, че някои българи са фалшифицирали документи и кодове, за да минат границата. Запитан чува ли се българска реч в Гърция, той отвърна: "Не! Това, което ми направи голямо впечатление, е, че, когато пътувах към една от любимите дестинации на българите, нямаше нито една българска кола. Когато пристигнах тук, разпитах хората. Абсолютно всички са разочаровани - няма чужденци, няма чужда реч по плажовете и в заведенията".






"Всички се надяват на вътрешния туризъм и на гърците. От август започват отпуските и големият наплив на гръцки туристи. Да не забравяме, че балканските туристи не са единствените, които очакваме в Гърция. Традиционно те са 10% от наплива на туристи. Гърция залага преди всичко да остане безопасна дестинация не само за балканските туристи, но и за целия свят. Започват да навлизат хора от Англия и други западни държави, които са по-чувствителни към безопасността", добави икономистът.






Маридакис добави, че безопасността изисква жертви. "Жертва се туризмът в северната част на Гърция. Огромен спад е, хората са разочаровани, но това изисква някакви жертви. Наблюдава се ръст на новозаразените. Преди имахме 10-15 души на седмица, а вчера имахме 78, което значи, че геометрично може много лесно да надминем и България", каза той.

Запитан колко свежи пари наливат българските туристи в гръцката икономика, икономистът заяви: "Не говорим за повече от 2-3 процента приходи. Като цяло балканските туристи носят до около 10% от приходите към туризма".






Маридакис заключи с най-дългоочакваната информация, която вчера е получил от щаба. "Поне до 15 август за българските туристи ще има задължителен ПСР-тест като условие за влизане в Гърция. В зависимост как се движат нещата, после ще се види дали ще се удължи това. Силно се съмнявам обаче това с тестовете да отпадне до края на лятото", категоричен бе той.


Четете още:

🔴 Защо изглежда, че Слави Трифонов се скри от протестите

🔴 Френски журналисти онемяха от Созопол! Канят сънародниците си и в Пловдив

🔴 Мариана Векилска проговори за бебето от Врачански  





Източник: plovdiv24





Коментари

горе