ГОРДОСТ! Лекар от Пловдив вдигна на крака три деца болни от церебрална парализа



Истинско чудо се случи на три момичета, болни от детска церебрална парализа, в Пловдив. След като 12 години са били приковани към инвалидния стол, те прохождат. “Хората, като ни видят, и казват: “Да не дава Господ”. Тези думи е чувала неведнъж Радка Станева, която е майка на 16-годишната Руми. Момичето започва да се бори с тежката диагноза детска церебрална парализа още когато е било на 2 години. До момента е претърпяло 14 операции, като едва последната се е оказала успешна.





“Претърпях много операции, в които много съм плакала и много тежко съм ги преживявала, но знам, че съм го правила за моето здраве”, това разказа пред Dnes.bg Руми, която е болна от детска церебрална парализа.

Майката на Руми получава заплата от 200 лева като служител в дневен център за деца с увреждания, а само месечната рехабилитация на детето й струва 600 лева.

“Всичко ни е коствало много упоритост, много търпение, много средства и много лишения”, казва майката Радка, но се радва, че имат напредък и че детето й вече ходи, макар и с чужда помощ. Радка знае, че церебралната парализа остава за цял живот, но целта е детето й да се обслужва само и да живее колкото може като другите хора.

Живка Карагьозова е майка на 12-годишната Таня, която също е болна от детска церебрална парализа. Диагнозата е поставена на четвъртия месец след раждането.





От 12 години Таня не е ходила сама, а всеки лекар е казвал, че не може да я излекува. Тогава те срещат ортопед от Пловдив, който след няколко операции прави чудото. “Никой лекар не даваше надежда, че Таня ще проходи, но ортопедът д-р Янакиев от Пловдив направи 6 операции на детето ми и то проходи, като сега стъпва на цяло ходило”, разказа Живка.

Красимир Начов е баща на 4-годишната Миглена. Диагнозата „детска церебрална парализа” е поставена още на шестия месец след раждането. Оттогава детето обикаля по болници. “Разходите са много, но тук, в Пловдив, не са взимани пари за лечение на детето”, разказа Красимир.





Той казва още, че болестта се лекува с много упоритост, много работа и много мъка.

Д-р Янаки Янакиев не е взел нито стотинка, за да направи операциите на Радка, Таня и Миглена. Неговата амбиция била да докаже, че момичетата могат да проходят. “По едно стечение на обстоятелствата не разчитам на здравната каса, за да печеля и да си храня семейството. Аз работя за удоволствие”, заяви д-р Янакиев.


Четете още:

🔴 Бащата, който взе насила детето си: Майката изпусна дъщеря ни от 2-ия етаж ВИДЕО

🔴 Добри хора смаяха десетки след катастрофа СНИМКА

🔴 Дори кръвна плазма не спасила починалия от К-19 абитуриент, шефът на болницата потресен!





Източник: dobriteprimeri





Коментари

горе