Кръстова гора – небесният град





Кръстовден – 14 септември – е денят на въздвижение на светия животворящ Господен кръст. Вярва се, че на този ден се случват чудеса, стига човек да стои буден до полунощ, когато небето се отваря и се получава изцеление на тежки болести.
Частица от Божия кръст в старата църква
Мнозина се отправят на Кръстовден към Кръстова гора, където се намира частица от честния кръст на Исус Христос, а в манастира „Света Троица” се извършват литургии. Тук в нощта срещу Кръстовден поляните се изпълват с хора, които спят в палатки или под открито небе, за да посрещнат празника и отправят молитви за здраве и успех.






На Кръстопоклонния връх

Кръстов връх е място за проверка на вярата. Изкачим ли се до поляната на североизток от основната църква „Света Троица” на Кръстова гора, гледката открива кръстообразната местност. Невероятна е! Казват, че привечер тук, на Кръста, духовете на избитите монаси и днес запалвали кандилата. Силно вярващи твърдят, че тук са видели небесен Витлеем, който се явява само пред чисти сърца в силна вяра. Не спират да стават чудесата на Кръстова гора за най-религиозните, но и за по-малко вярващи. Дори невярващи започват да се съобразяват с Божия закон. Вярата е изразена във всяко камъче тук, белязано с кръстче, причудлива тайна
на мястото за изцеляване. Затова неми проговарят, слепи проглеждат, сакати прохождат.






Хора, дошли тук, разказват чудеса за тяхното изцеление
Жена идвала много пъти на Кръстова гора. Веднъж била там със силни болки в стомаха, спукала язва. Като заспала вечерта, пред нея се появила икона с лика на Света Богородица. Казала й: „Вземи тези билки и се лекувай.” Показала й откъде да ги откъсне. В района на Кръстова гора имало много от тях. Жената ги набрала, изсушила ги и започнала да пие от тях. И оздравяла.
Друга жена 7 години нямала дете. Къде ли не ходила, как ли не се лекувала – безуспешно. Чула за Кръстова гора. Тръгнали със съпруга си, стигнали до аязмото. Поръчали литургия. Жената била толкова впечатлена от видяното, че забравила за проблема си. Прибрали се у дома и продължила да пие от светената вода на аязмото, казвайки си молитви. Не след дълго разбрала, че е бременна. Родила момченце.






Възрастна жена пък разказва, че някога, преди мъжете тук да тръгнат на война, отивали на Кръстов връх да се помолят за Божията закрила. Само един изпратил майка си да се помоли за него. През Втората световна война стигнали до Унгария, били на предната линия на фронта. Върнали се всички живи и здрави. Само онзи, дето пратил майка си, бил ранен. Бог му дал все пак урок, но излекувал раните му и го оставил жив.
Друг път видели цигани да носят парализиран човек. Стигнали до Кръста Божи. След литургията го оставили да пренощува. На сутринта той тръгнал сам без ничия помощ за всеобщо изумление. А бил неподвижен от 15 години. Семейството му на другия ден дошло отново с цяло агне за курбан и нагостили всички, които по това време били там. Не били християни, но чудото ги убедило, че Бог е любов!
Не спират да стават тук чудеса и до днес.






Кръстовата местност е с форма на кръст, заобиколена от естествени пирамидални планински структури. Тук има особена връзка с лъчите на слънцето, падащи по определен начин. В близост е уникалният неолитов култов комплекс край село Долнослав. В съседство на връх Белинташ ясно личат следите на древна астрономическа карта, откъдето нарочно издялани гигантски стрелки сочат близостта на връх Инкая, свързан с легенди за чудни превъплъщения. В радиус от около 30 км около Кръстовия връх са издигнати толкова много църкви, манастири, параклиси, събрани на едно място, каквито няма никъде другаде в страната ни. Много учени го признават за един от големите културни центрове на човешката цивилизация. Общи меридиани свързват светилищата подобно на Стоунхендж. Меридиан свързва в една линия място в Румъния, минава през Велико Търново, отива към Пловдив и Кукленския манастир, продължава през манастира „Кирик и Юлита”, излиза от страната ни към древногръцки полиси и светилища в посока към Египет и пирамидите. Кръстов връх е една от точките на такава линия. Тя минава през Белинташ, край прочутия Караджов камък, следва древните пътища на траките и римляните, през Дионисиевото светилище.


Четете още:

🔴 През 1963 година 26-годишен лекар спасява хора от горящ автобус, по-късно почива от раните си

🔴 Забранената любов на Мадам Сун и Марин Върбанов - една уникална история!

🔴 Второ земетресение днес! 3,3 по Рихтер разклати Пазарджик





Източник: dasmezdravi





Коментари

горе