Седем от чудесата на БългарияПриродата в България е сътворила пленителни творения, с които можем истински да се гордеем. Места, чието величие и красота си струват да бъдат видени и почувствани. Подбрахме седем произведения на природата в България, които вярваме, че са истински чудеса. Това са удивителни забележителности, създадени без човешка намеса.  Ще се радваме да споделите кои други красоти според вас имат място сред тях. 


Снимка: Красимир Матаров,  Krasi St M Photography1.  Пещера Проходна („Божиите очи“)


Това е една от най-известните пещери в карстовия район край село Карлуково.

В резултат на ерозия на тавана на пещерата са се образували две почти еднакви по големина дупки с формата на очи. Когато погледнем към тях, имаме чувството, че Бог ни гледа. Поради това уникалният природен феномен е популярен още и като „Божиите очи“.  Пещерата е лесно достъпна - точно над нея минава пътят от Луковит към Карлуково (на 2 км от селото).  Повече за феномена - тук.

2. Крушунски водопади


Снимка: Чавдар Чернев,  Chavdar Chernev Photography

Крушунските водопади са приказна каскада от водопади, скални прагове, вирчета и басейнчета, заобиколени от пленяваща природа. Те  ce нaмиpaт дo ловешкото ceлo Kpyшyнa. Toвa e нaй-гoлямaтa в cтpaнaтa ĸacĸaдa от естествено образували се водопади. 


3. Белоградчишките скали


Снимка: Найден Антонов,  Naiden Antonov Photography

Това може би са най-популярните скални образувания в родината ни. Те участваха и в надпреварата за новите седем чудеса на света. Разположени са в Западния Предбалкан, близо до град Белоградчик. Скалите варират в цветове от чисто червено до жълто. Много от скалните фигури имат фантастични форми и за тях се разказват различни легенди. Те често са наричани на хора или предмети, на които приличат или напомнят. 


4.  Рилските езера


Снимка: Красимир Матаров,  Krasi St M Photography

Седемте рилски езера е най-посещаваната и най-впечатляващата езерна група в България. Езерата са с ледников произход.  Най-високо си намира езерото Сълзата, наречено така заради кристалночистата си вода. Под него е Окото – най-дълбокото езеро (37.5 метра), а малко по-надолу – Бъбрека. След тях са Близнака, Трилистника и Рибното езеро. Най-ниско разположено е Долното езеро. Всяка година на това свещено място на 19 август се събират хората от Бялото братство – дъновистите.  Тук те честват своята Нова година с ритуални танци и движения – т.нар. Паневритмия.


5. Стобските пирамиди


Природата е изваяла уникалните скални образувания в западните поли на Рила планина, в село Стоб. Височина на пирамидите варира между 7 и 12 метра. Повечето са конусовидни и завършват с каменна шапка, наподобявайки гъби. Живописните им композиции носят различни имена – Кулите, Чуките, Самодивски комини, Зъберите, Братята, Сватовете и др.  Цветовете им преливат от светложълто до тъмнокафяво и червено.  Най-красиви са при залез слънце или на лунна светлина.  Повече за феномена - тук.

6. Заливът Болата


Снимка: Калоян Георгиев,  T&K Photography 

Заливът представлява тясна клисура, врязана в брега до бивша военна зона, през която преминава малка рекичка. На мястото, където тя се влива в морето, се образува устие на лагуна.  Тук е единственият пясъчен плаж в района на Калиакра. От двете страни има скални масиви с издълбани в тях пещери. Намира се в северната част на Българското Черноморие край село Българево и е част от резерват Калиакра. От 2013 заливът е пълноправен член на Клуба „Най-красивите заливи в света”.  Повече за залива - тук.


7. Меандрите на река Арда


Снимка: SeVo,  http://goo.gl/OOCDl7 

Красивите извивки на пълноводната река в Родопите са едно от най-живописните места в родината ни. На входа на язовир „Ивайловград” между Маджарово и Бориславци река Арда образува множество красиви меандри и пясъчни плажове.  Най-впечатляващият природен феномен е внушителен скален пръстен, образуван от 180-градусов завой на реката.Източник: rodnoto

Следваща статия:
Паша Христова – една българска роза, която вятърът на съдбата отнесе със себе си

Коментари

Видео на деня

горе