Тунели под гробницата на жената котка в Странджа засечени от георадарВанга пратила дете за изцеление с живата вода на Индипасха

Тунели под култови тракийски светилища в Странджа крият неразгадани тайни. Голяма част от тях са локализирани при проучване с георадар, което предприема археологът Даниел Пантов, директор на музея в Приморско.

Тунели са засечени под най-древното тракийско светилище в местността Мишкова нива край Малко Търново и под обвитата в още по-голяма мистерия гробница на Бастет, която се намира в подножието на връх Голямото Градище.

“Странджа е уникална планина с много следи от поселение на територията ѝ с много благоприятни места за живеене и аз ги откривам. Става дума за много селища и крепости, обредни места, които говорят за гъсто население от тракийски племена, които са обитавали Странджа за дълго време”, казва Пантов.

На 18 метра дълбочина под гробницата на Бастет с помощта на георадар се локализира метален предмет. “Ясно се видя, че е с правилна форма и размери приблизително 50/50 см. Намира се в една от кухините, които се спускат спираловидно надолу. Най-вероятно това са рудни галерии, свързани с траките и минното дело по тези земи. Те са добивали медна и желязна руда, злато, а вероятно и гранат. Изнасяли са ги през морето”, разказва археологът.

Гробницата

на Бастет -

може би

най-голямата

загадка

на Странджа, вълнува от години изследователи и хора с ясновидски дарби. Легендата е свързана с мистериозна иманярска карта, секретна експедиция, организирана от Людмила Живкова и с пророчицата Ванга. Експедицията от 1981 г. е описана в книгите на двама от участниците в нея - племенницата на Ванга Красимира Стоянова и тогавашния шеф на отдел “Културно наследство” Кръстю Мутафчиев. От всички участници в секретното проучване днес живи са само Красимира Стоянова и археологът Иля Прокопов, а информация за това дали и какво е било открито в недрата на Странджа няма. Според Мутафчиев, който нарича картата “Ребусът”, гробницата е изградена като огледален образ на небесното съзвездие Цефей и когато то е над планината, Луната е в такива фази, че може да огрее мястото.

Посветени твърдят, че когато показали иманярската карта на Ванга, тя дала напътствия къде и какво да търсят. Според пророчицата преди хилядолетия по вода в Странджа дошли хора от Египет, били високи и стройни, с тъмна кожа и черни, дълги коси, с маски на лицата.

Ванга говорила

за гроб на

жена, която

държи жезъл

от извънземна

материя,

а около нея има съкровища от злато и тайно знание за историята на човечеството две хилядолетия назад и две хилядолетия напред. Но писмеността не можела да бъде разчетена, предупредила баба Ванга.

През пролетта на 1981 г. участниците в експедицията на Людмила Живкова отиват на мястото, където трябва да наблюдават първите лъчи на слънцето и на луната. По-късно Мутафчиев споделя, че на западната стена на скалата се появила фосфоресцираща светлина, после се очертали две човешки фигури като холограмни изображения.

Легендата за египетската богиня и мистерията около тайната експедиция на Людмила Живкова привлича все повече туристи, а всяка година в нощта срещу 5 май от общината организират поход до мястото. Виктория Колева от Туристическия информационен център в Малко Търново казва, че повечето хора т.г. споделили за силно енергийно усещане на мястото. И допълва, че според една от легендите Бастет не била египетска царица, както се възприема от мнозина, а богиня, чийто баща бил с тракийски корени. В този район властвала тракийската владетелка Калеомастра, а нейна дясна ръка бил бащата на Бастет. При управлението на Калеомастра се взело решение за преселение към Египет. По време на похода, някъде в Егейско море, Калеомастра починала и за нов водач бил избран бащата на Бастет. Хората му стигнали до Египет и се заселили по поречието на Нил. Бастет била избрана за върховна жрица на течение, което почитало котките - свещени животни в Египет. Когато наближил краят ѝ, тя помолила баща си да бъде погребана в Странджа, където е родена. Така била пренесена отново в планината.

“Сигурни сме, че

на 18 м под

земята има

метален

предмет, но

по-малък

от саркофаг.

Ние с машината локализирахме мястото, не го крия, изнесох го на публична лекция в отчетите на Института по археология към БАН. Ако получим картбланш, можем да проучим обекта”, казва Даниел Пантов. Той е готов да започне експедиция, но проблемът е във финансирането.

При проучванията с георадар той открива подземни тунели и под най-древното тракийско светилище в Странжа - Мишкова нива.

“Кухините са на 3 метра под светилището - вътре в кръга и извън него. Може да са гробове или други помещения. Интересното е, че когато навремето археолози проучват могилата, не е открит никакъв гробен инвентар. А става дума за монолитен градеж, очевидно не е случаен този, който е погребан там”, казва археологът.

Първи за светилището в Мишкова нива съобщават братя Шкорпил в началото на XX в. и описват голяма могила и мраморни архитектурни детайли. Проф. Алекснадър Фол и доц. Петър Делев проучват обекта от 1981 до 1983 г., а през 1986 г. Тракийският култов комплекс е обявен за археологически паметник на културата с национално значение. Датиран е между средата на II хилядолетие пр.Хр. и епохата на Късната античност.

Светилището е част от обширен археологичен комплекс, в който има укрепена сграда, могилен некропол, римска вила и крепост на близкия връх Голямо Градище.

Смята се, че тракийската гробница с времето прераства в общоплеменно светилище, което се свързва с бог Аполон. Всяко лято от общината организират възстановка на ритуала “Възлияние” - изливане на течности

в чест на

Слънцебога и

Богинята Майка.

Все по-популярно през последните години става и тракийското оброчище Индипасх,а на 17 км от Малко Търново, което местни също свързват с името на Ванга. Според легендата пророчицата пращала болни на оброчището с жива вода.

“Оти ми го водите това дете тука, до вас е живата вода”, казала Ванга на семейство от Малко Търново с болно момиченце и го пратила на Индипасха, разказват местни. Допреди няколко години мястото е било само за посветени. Оброчището е скрито в дълбок и усоен дол, обрасъл с гъста букова гора, а пътят до него е възможен само с джип или пеша.

В първата неделя след Великден прииждат стотици на поклонение и правят курбани, защото се смята, че

лековитата вода

на Индипасха

е най-силна в този ден.

Светилището представлява огромна отвесна скала, в чиято основа блика изворче. Според легендите помага най-вече при очни и кожни болести. Около изворчето има иконостас, на който богомолците палят свещи и оставят великденски яйца. Магическото място събира хора от различни религии. По клоните на дърветата висят чорапи, тениски и дори бельо и това не е случайно. “По този начин дрехите се поставят между земята и небето, а болестта остава в нищото. Това е една от най-древните индоевропейски традиции за закачане на дрехите на болните по спускащите се от скалите лиани. Така болестите са нито на небето, нито на земята, тоест не съществуват, изчезват от този свят”, разказва директорът на музея в Малко Търново Ивелина Иванова, един от най-запалените изследователи на мистичната планина и обичаите на местното население.

Виктория Колева разказва, че преданието за оброчището тръгнало от жители на близкото село Сливарово. То било преоткрито от местен, който отглеждал стадо биволи. Водачът на стадото остарял и ослепял. На стопанина му било жал да го убие, понеже биволът му служил вярно много години. Решил да го пусне, но не след дълго биволът се върнал и вече виждал. След време пак ослепял, изчезнал отново, после пак се завърнал излекуван. Когато това се повторило за трети път, стопанинът решил да проследи животното и така стигнал до Индипасха, откривайки лековитата вода.Източник: spomen

Следваща статия:
Боянският водопад – вечната музика

Коментари

Видео на деня

горе