Молитвените писма до отец Серафим в Руската църква вършат чудеса



При здравословни проблеми, любовни разлъки, преди изпити столичани пускат прошения до отец Серафим в Руската църква. Вече повече от 60 години не спира върволицата пред храма „Свети Николай Чудотворец" в центъра на София, известен още като Руската църква.

Млади и стари идват да запалят свещичка и да помолят за молитвеното застъпничество архиепископ Серафим Софийски Чудотворец (Соболев). Молитвените писъмца пускат в ковчеже до мраморния саркофаг на владиката, където престояват през нощта. Макар да не е канонизиран, идващите наричат Серафим „светец“ и „чудотворец“. Нелечимо болните - оздравяват, бездетните - забременяват, разделените - се събират. И всичко това благодарение на дядо Серафим.


„Пишете ми писма и аз няма да ви оставя“





Още се помни огромната любов на Серафим към богомолците, които наричал „чеда, моя радост, съкровища, мои ненагледни дечица“. Серафим придобил особен дар на прозорливост още приживе, знаел кога ще умре и броял дните до кончината си: „още пет дни“, „още четири“... Натъжени, околните го питали: „Какво ще правим без теб? Кой ще ни помага?“, а владиката ги утешавал: „Пишете ми писма.“

Владика Серафим умира на 26 февруари 1950 г. Църквата не могла да побере народа, желаещ да се сбогува с него. Обещанието му: „Ако имам дръзновение пред Господа, пишете ми писма и аз няма да ви оставя” се помни и днес.

Влезете ли в криптата на архиепископ Серафим, ще зърнете куп листчета и химикалки и хора, пишещи прошения до него. Верен на обещанието си, владиката помага на всички, които с вяра се обръщат и просят застъпничеството му.





Винаги строг към себе си и снизходителен към другите, архиепископът казвал: „В брата си трябва да виждаме ангел, а на греха да гледаме като на болест.“ Обичал да цитира св. Йоан Касиан с думите: „Между безгрешието и светостта има цяла бездна.“ Серафим Соболев още не е обявен за светец, защото процедурите по изследване на случаите за святост са продължителни. Но хората не спират да го наричат с умиление свети Серафим и вярват в чудотворчеството му. Доказателство за любовта към него е постоянният поток от молещи се всекидневно на гроба му вече половин век.

Архиепископ Серафим Соболев е роден в Рязан, Русия. След пребиваване в Константинопол и остров Халки пристига в България през май 1921 г. и оглавява руските църковни общини. Определен е за настоятел на храма „Св. Николай Мирликийски - чудотворец“ в столицата и на руския манастир „Св. Александър Невски“ в Ямбол. Прекарва 29 години в България, която става за него втора родина.

По време на войнстващия комунистически атеизъм владика Серафим основава манастира „Покров на Пресвета Богородица“ в Княжево. Пише акатист (вид църковно песнопение) на св. Йоан Рилски и неслучайно над гроба му в Руската църква е изобразен св. Йоан Рилски.

 

Молитвените писма до отец Серафим в Руската църква вършат чудеса

 

Изцелените разказват...





Много легенди се носят за чудесата, които владиката вършел приживе и след смъртта си. Някои от тях са описани в книгата „Живот, чудеса и завети на архиепископ Серафим“. За други могат да ви споделят хората, които идват да изкажат благодарността си на архиепископа. Множество истории може да ви разкаже и свещопродавачката в криптата. И тя често се моли на дядо Серафим за помощ и той откликва.

  • Всеки ден идвала жена, за да постави на гроба му бяло цвете. Благодаряла, че след писъмце владиката извадил сина й от кома. Любопитното е, че момчето насън видяло архиепископа. Той му заръчал, щом оздравее, да сложи бяло цвете на гроба му.
  • Шофьорка на такси, която не можела да зачене, сънува, че в колата й лежи бебе. Пита откъде е хлапето и чува глас: „От булевард „Руски" 3". Жената отишла да провери адреса и видяла Руската църква. Разказала за съня си на църковните служители и те я посъветвали да се помоли на владика Серафим. Скоро жената се сдобила с рожба.
  • Дядо владика е много благосклонен към учащите се - доста студенти преди тежък изпит идват да го помолят за подкрепа. И това си има обяснение - приживе Серафим Соболев разказвал, че не бил добре подготвен за изпита за духовник, но искрено се помолил на Господ, като му обещал, че вярно ще му служи през целия живот. Взел изпита безпроблемно и се посветил на Бога.
  • Студентка по ориенталистика имала много труден изпит по турска литература. Като вярващо момиче, тя споделила тревогата си с една позната монахиня. За да я окуражи, монахинята й разказала как с Божията помощ владика Серафим някога издържал приемните си изпити за Петербургската духовна академия. Момичето се подготвило колкото могло и преди изпита се отбило в Руската църква и се помолило на гроба на архиепископ Серафим. Когато студентката влязла в изпитната зала, изтеглила въпроса, по който се била подготвила най-добре.

Носят се мълви и за други много тежки случаи на безнадеждно болни, които били излекувани. Дядо владика помага на всеки, който пристъпи с вяра и го помоли от сърце.

 

Молитвените писма до отец Серафим в Руската църква вършат чудеса


Четете още:

🔴 Ламбо обичаше жените, но и жените обичаха Ламбо СНИМКИ

🔴 Тунели под гробницата на жената котка в Странджа засечени от георадар

🔴 Боянският водопад – вечната музика





Източник: Розали





Коментари

горе