Малко познатите Чудни скалиЧудните скали са изключително красив скален феномен, който обхваща 12,5 ха от брега на язовир „Цонево”. Намират се на 4 км от село Аспарухово, община Дългопол, област Варна.

[/userfiles/files/016122251.jpg]

Скалите приличат на скални игли, които са с височина около 50 м. Те са около 10 на брой и наподобяват кули на замък, които изникват от язовира. Образували са се от въздействието на водата и вятъра върху варовика.

[/userfiles/files/VARNA%20-%202009%20114.jpg]

Скалният феномен се състои от три масива, като по цялата им дължина са прокопани три тунела. През единия от тях преминава автомобилен път, който е направен от натрошени камъни. В непосредствена близот до скалите минава главният път, който свързва Провадия и Айтос, а също така и жп линията Варна – Пловдив.

[/userfiles/files/252_001_Chudnite_skali_zabelejitelnost.jpg]

Чудните скали са обявени за природна забележителност през 1949 година.
Всеки турист, който е решил да отдели време, за да се наслади на тази красота, ще остане крайно очарован от факта, че там всъщност има какво да се прави. В непосредствена близост до Чудните скали има оборудвани маршрути за скално катерене.

Скалите са с формата на дъга с таван в горната си част. На това място е проведено едно от републиканските първенства по катерене и специално за целта са били оборудвани 8 маршрута. Постепенно са оборудвани още маршрути и в момента те са 18 на брой, с трудност от 6-та до 10-та категория.

[/userfiles/files/IMG_3125_1.jpg]Източник: cluborfei

Следваща статия:
Невена Коканова заварила баба Ванга разстроена

Коментари

Видео на деня

горе