Откриха начин за борба с нелечимия рак



Испански изследователи от Народния университет в Навара са идентифицирали не-протеинова кодираща РНК молекула, която помага на клетките от рак на белия дроб да се размножават и да избягат от имунните клетки на тялото.

Откритието ще позволи разработването на по-ефективни методи за лечение на особено опасни и нелечими онкологични заболявания. Това се съобщава в статия, публикувана в Journal of Cell Biology.






Изследователите са анализирали повече от седем хиляди тумори и са установили, че много белодробни ракови клетки съдържат допълнителни копия на гена, който кодира дълга некодираща РНК (lncRNA). Тези копия бяха наречени усилена lncRNA, свързана с рак на белия дроб (ALAL-1). В резултат на това туморите произвеждат повече ALAL-1 от здравата тъкан.


В същото време намаляването на нивата на ALAL-1 намалява разпространението на раковите клетки и забавя растежа на тумори при мишки.






ALAL-1 помага на ензима USP4 да навлезе в клетъчното ядро, като по този начин променя активността на над 1000 различни гена. Това намалява производството на редица провъзпалителни сигнални молекули, които привличат имунни клетки, които убиват раковите клетки. Пациентите с белодробни тумори с по-високи нива на ALAL-1 или допълнителни копия на гена ALAL-1 имат по-малко имунни клетки в туморите, което може да е причина за ниската ефективност на имунната терапия на рака.






Предполага се, че комбинацията от К имунотерапия с инхибитори ALAL-1 може да предостави възможност за лечение на пациенти, които не се повлияват от този тип лечение.



Източник: zdrave

Следваща статия:
Вижте какво откриха от ГДБОП при акцията срещу лихвари в Кюстендилско (СНИМКИ и ВИДЕО)





Коментари

Видео на деня

горе