Изгонили Златев от "Лукойл" заради паралелен бизнес



Валентин Златев бил изгонен от "Лукойл" след среща в Русия със собствениците на компанията, пише в новия си брой седмичникът "Галерия", позовавайки се на свои източници в нефтения гигант и службите за сигурност. През април миналата година той бе понижен от изпълнителен директор до член на Контролния съвет на компанията. Миналата седмица стана ясно, че Златев вече не заема и тази позиция. Той бил принуден да напусне още и фондацията на руската компания, както и рафинерията в Бургас, пише изданието.





Отстраняването на Златев било процес, който започнал преди 4 години. Освен, че не изпълнил много ангажименти, имало съмнения, че освен космическата си заплата той източва пари от руснаците през няколко схеми и още имал неизчистени финансови отношения, заявил пред "Галерия" ръководен кадър от средните нива в компанията.





Руснаците подозирали отдавна, че Златев трупа богатства на гърба на компанията, ощетявайки я сериозно. Недоверието стигнало своя връх през 2018 г., когато прокуратурата започна разследване срещу сторителната компания "Джи Пи Груп" заради ремонта на ул. "Граф Игнатиев" в София. Тя е свързвана от години със Златев, защото е построила новите бензиностанции на "Лукойл", за които платили от компанията майка. Двама от акционерите получиха обвинения за пране на пари и беше блокиран превод за милиони към сметка на физическо лице в чужбина, като не стана ясно кое е то, но съмненията, че това е Златев, останали.





В същото време се разшумя, че Златев ударно строи хотели, а формален собственик е баща му. Необяснимото богатство на бизнесмена направило впечатление на руснаците, както и това, че не дава всичко от себе си за просперитета на "Лукойл", пише "Галерия".

Затова и през 2019 г. го пратили в Контролния съвет на компанията, където нямало да може да оперира с пари.





Послединят тест дали ще остане в компанията било прокарването на промени в Закона за горивата, които да облекчат бизнеса на руснаците. След сблъсък с работодателските организации Златев загуби тази битка, припомня изданието.

Златев започнал да губи и политическото си влияние у нас, каквото се очаквало от него. През юни бе арестуван приближеният му зам.-министър на екологията Красимир Живков, а самият Златев беше разпитван в прокуратурата.


Четете още:

🔴  Елена Йончева в имотен скандал с мъжа си СНИМКИ)

🔴 Българка, майка на 3 деца, разказва за мерките в лондонските училища

🔴 Скандално: Пуснаха на свобода дрогиран келеш, размазал жена на пътя





Източник:





Коментари

горе