Проф. Ива Христова обяви, че идват тестове за К-19 само за 10 лева и всеки ще може...Не трябва да драматизираме ситуацията със заразените в училищата деца и учители, но трябва да сме отговорни защото Covid-19 е все пак една респираторна инфекция, а тези инфекции много трудно се ограничават и се иска още по – строго спазване на мерките, каза пред БНР проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Очаквани са процесите в училище със започване на учебната година, но от нас зависи какъв да е размерът на щетата.
От възрастта на заболелите се вижда дали има заболели ученици, но не е редно да се дава информация и по професии за броя на заболелите“, коментира проф. Христова.

„Есента и началото на зимата острите респираторни заболявания ще зачестят, само че сега акцентът е върху коронавируса, защото той е доста по-сериозно заболяване и както се разбра, ще продължи и другата година. Хубавото е, че вече се научихме да спазваме дистанция и да си носим маските. 

Децата са едни малки възрастни и се вижда, че и те се отнесоха отговорно. Цялата отговорност пада върху спазване на мерките и занапред от всички.“

По думите на проф. Христова това, че децата са преболедували други коранавируси преди, сега им създава кръстосан имунитет към Covid-19 сега и затова децата го преболедуват леко.

"Трябва се проветряват стаите на децата, да се носят маските в коридорите", припомни още проф. Христова и заяви, че очаква да се направят в бъдеще изследвания за ефекта от тези мерки".

„В първите 24 часа не може да се разбере дали детето е заразено с коронавирус, или е грип и има вече разработени и ще достигнат и до нашия пазар тестове на достъпна цена от около 10 лева, с които в домашни условия ще се диференцира кой е вирусът, включително и за коронавируса. 

И това ще става бързо. Защото началните симптоми не са специфични и е важно такъв болен да бъде отделен независимо кой е от респираторните вируси".

Тези тестове ще са доста по надеждни и по-бързи от сегашните бързи тестове. Те ще са достъпни още тази есен и у нас и родителите ще могат да си закупят“, съобщи още проф. Христова.

„След преболедуване намаляват антителата при пациентите и това се доказа, от друга страна обаче остават антитела и клетъчен имунитет, защото повторните случаи са с много малко симптоми, това важи и за децата“, обясни проф. Христова.

Специалистът заяви, че при всички случаи противогрипните ваксини са една защита срещу сезонните вируси.Източник: Блиц

Следваща статия:
Извънредно! Асансьор с трима души пропадна в Благоевград

Коментари

Видео на деня

горе