Софиянци най-добре платени, отказват работа за по-малко от 1000 лв. и без социални бонуси / ТАБЛИЦАНай-много получават в IT сектора, където заплатите са около 4000 лв.

Коронакризата съкрати 15 хил. души

Софиянци искат заплата от поне 1000 лева чисто, социални придобивки и отказват да работят в друго населено място. Държат на почасова работа или намален работен ден, за да имат повече свободно време. Това са част от условията, които безработните поставят в бюрата по труда.

Средната заплата

в столицата през

март е 1841 лв., въпреки че тогава бе обявено извънредно положение. Тя е със 75 лв. повече от предходния месец. За година средната заплата се е вдигнала със 117 лв.

От началото на годината в столицата са обявени общо 15 785 свободни работни места, показват данни на Агенцията по заетостта. Те са с около 5479 по-малко в сравнение с предходната година, което е обяснимо предвид настъпилата икономическа криза и затварянето на много бизнеси, обясняват експертите.

Най-много хора се търсят в сектор “Административни и спомагателни дейности”, следван от сектор “Търговия” и “Хотелиерство и ресторантьорство”.

В сектор “Търговия” средната обявена заплата за хипермаркетите е 1250-1350 лв. В по-малките вериги магазини е 1000-1200 лв.

В училищата обявените работни места са за учители с минимална работна заплата от 920 лв., но се дават допълнителни пари за прослужено време, както и бонуси. За хигиенистки в училище е обявена минимална работна заплата от 610 лв.

В областта на ресторантьорството и хотелиерството заплатите са между 800 и 1200 лв.

В сектор “Строителство” заплатите са с голяма разлика и варират между 1000 и 3000 лева в зависимост от това дали обектите са в България, или страна от ЕС.

Медицински кадри не се задържат продължително в бюрата по труда. “За краткия престой те получават по няколко предложения, от които могат да избират. Често привлекателни за тях са офертите за чужбина. В Германия средната заплата за медицинска сестра е 5000 - 6000 евро”, дадоха за пример експертите.

Най-високите обявени заплати - около 4 хил. лв., са в областта на информационите технологии, създаване на софтуер, аналитик софтуер, търговия, в областта на медицината и търговски представители на фармацевтични продукти.

“В тези сфери няма текучество, защото се предлагат високи заплати и социални пакети”, обясняват експертите от бюрата по труда в София.

Към края на юли работа са започнали 15 488 души.

Трябва да се има предвид, че над 60% са специалисти, които не желаят да правят компромиси и да приемат по-нискоквалифицирани длъжности, отбелязват от бюрата по труда.

Безработните с

висше образование

в столицата са 39,3%

към края на юли. Докато делът им в страната е три пъти по-нисък -14,9%.

Около 15 000 работници и служители от София са освободени от работа заради пандемията.

Най-много са от секторите “Хотелиерство и ресторантьорство, туризъм”, следвани от “Търговия”, “Преработваща промишленост” и “Други дейности”.

От началото на пандемията пък около 11 000 души са започнали работа в София.

Между 10 и 25%

са се върнали на

старите си места

Над 52 хил. души са запазили работата си по схемата 60/40.

По новия вариант на мярката пък са подадени 1096 заявления за 21 763 души. До момента от тях са одобрени 379 заявления за 8204 работници.

Столичната общинска агенция за инвестиции помага на кадри да
намерят работа мечта

Над 5000 квалифицирани служители се срещат с 200
от най-големите родни компании на Career Show 2020

Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции е официален партньор на форума за квалифицирани кадри Career Show 2020.

Събитието ще се проведе на 24 ноември 2020 г. в зала “Арена Армеец” и на 25 ноември - онлайн.

Очакват се над 5000 квалифицирани кадри, които да се свържат с 200 от най-големите компании у нас.

Събитието в зала “Арена Армеец” ще се проведе при спазването на всички противоепидемични мерки.

Работодателите ще имат възможност да се срещнат лично с предварително селектирани кандидати.

На онлайн събитието на 25 ноември, в което ще участват квалифицирани кадри от цялата страна и от Европа, ще се използва модерната система за matchmaking, която позволява подробно филтриране на кандидатите по критерии и предварително уговорени лични видеоинтервюта.

Форумът е от изключително значение в ситуацията на COVID-19. Според последни анализи до момента София се справя успешно със ситуацията. И двата сектора - на ИТ услугите и на търговския сектор, останаха сравнително стабилни. Кризата в секторите на туризма и свързаните с него услуги, както и културният сектор остават най-засегнати.

Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции остава на позиции да подпомогне процеса на стабилизиране на икономиката в града и да подкрепи малкия и средния бизнес.Източник: 24 часа

Следваща статия:
Лудият живот на Супер Бианка в Ню Йорк

Коментари

Видео на деня

горе