За какво търсят лечение най-често българите в Турция



Михаел Гушев, кореспондент на „Марица“ в Турция

Всяка година хиляди туристи посещават Турция, където модерната здравна инфраструктура прави страната атрактивна за професионално лечения, от очни и пластични операции, до стоматологични здравни услуги и трансплантация на коса. В последните години не са малко пациентите и от съседните на Турция държави, в това число и болни от България.

Турция се утвърди като предпочитана дестинация за българите, тъй като близостта до страната, качеството и цената са от ключово значение. Освен тях, грижата и отношението към българските пациенти в Турция също са на много добро ниво и повечето хора се чувстват у дома си там.

Пациентите от България най-често търсят лечение в Турция за здравни проблеми, които не могат да бъдат разрешени у нас или след като вече са опитали лечение в няколко лечебни заведения, но то се е оказало неуспешно.





Като медицински направления най-често в Турция пътуват хора с онкологични диагнози, двойки с репродуктивни проблеми, както и пациенти, които се нуждаят от сложни операции в областта на неврохирургията или ортопедията. През последната година в Турция много успешно се разрешават случаи в сферата на детската ортопедия, при деца с вродени или придобити увреждания.

Като брой, най-много се търсят услугите в сферата на естетичните процедури и операции. Турция е една от най-популярните туристически дестинации в световен мащаб със своите плажове по Средиземно море и бреговете на Егейско море, заедно със своето историческо и културно богатство, а в последните години също придобива слава и за здравния туризъм. Това придоби ново значение след избухването на пандемията от Covid-19.





Страната е сред тези, които са се представили най-добре срещу пандемията на коронавируса и е хвалена за здравната си инфраструктура. Реформите, започнали в областта през последните години, здравните заведения и частните болнични инвестиции също засилиха здравния туризъм в Турция.

Изпълнителният директор на Агенцията за здравен туризъм  Юсуф Темрел заяви пред медиите в неделя, че здравният туризъм добавя приблизително 1 млрд. $ годишно към икономиката на страната.

Около 60% от доходите се получават от пластична хирургия,  добави той. Общо 662 087 пациенти са получили услуга в страната през миналата година в рамките на здравния туризъм.

Темрел заяви, че броят на пациентите, идващи в страната за здравни услуги, е бил 143 266 през първото тримесечие на 2020 г., осигурявайки 187,9 милиона долара приходи. Приходите от туризъм, получени от чуждестранни посетители, идващи по здравословни и медицински причини и граждани, пребиваващи в чужбина, са 1,6 млрд. долара през 2019 г., добави той.

Ирак, Азербайджан и Туркменистан се класираха на първо място сред страните, където през първите три месеца на годината най-голям брой посетители са пристигнали за здравни услуги в Турция.





Темрел подчерта, че турското здравно министерство има за цел да увеличи броя на здравните туристи до 1,5 милиона до 2023 г. с приходи от 10 милиарда долара, отбелязвайки: „Работите ни продължават по отношение на превръщането на Турция в една от най-предпочитаните страни по отношение на здравен туризъм. "

Той заяви още, че страната предоставя здравни услуги наравно с международните стандарти в много области от очни операции и пластични операции до общи здравни операции и стоматологично лечение.

По време на пандемията на COVID-19 здравните инфраструктури на страните бяха тествани, посочи Темрел, отбелязвайки, че Турция е сред успешните и „блестяща звезда в тази сфера“. „Страната ни е една от държавите, които са оцелели до момента с най-малко щети в този процес с добре оборудваните си болници, опитни лекари и здравен персонал“, каза той.





Темрел обясни, че Турция е изпреварила някои европейски държави, включително Франция, Италия, Испания и Обединеното кралство по отношение на сигурността по време на пандемията, според изследванията, и отбеляза, че САЩ - които са изправени пред критика, тъй като отне твърде много време за прилагане на необходимите мерки срещу пандемия - е на 58-о място.

Посочвайки, че когато полетите бяха прекратени по целия свят поради пандемията и пациентите не можеха да отидат в страните, където желаят да бъдат лекувани, Темрел каза, че в Агенцията за здравен туризъм бяха предоставили възможност за международна въздушна линейка или частна сухопътна линейка и довеждат пациентите до Турция, придружавани от лекари и здравни служители.

Цените на тези услуги варират в зависимост от разстоянието на исканата държава, докато таксите за наземни линейки бяха 5000 или повече долара, а линейките за частни самолети започват от 30 000 долара.

Темрел заяви, че Обединеното кралство, една от страните, най-засегнати от пандемията, притежава голям потенциал за сектора на здравния туризъм в Турция.





Броят на пациентите, които чакаха да получат здравни услуги в Обединеното кралство преди пандемията, беше 4,4 милиона, каза той, позовавайки се на данните на националния орган за здравни услуги на Конфедерацията на NHS.

"Предвиждаме, че този брой ще надхвърли 10 милиона до края на годината. Съществува списък на чакащи за лечения като стоматологично лечение, херния, катаракта, операции за смяна на тазобедрената става и коляното", отбеляза Темрел.


Четете още:

🔴 Син изгоря пред очите на майка си и баща си при пожар в Бутово

🔴 За пръв път! Диамантена сватба в Калофер, семейство празнува 60 години любов и труд / ВИДЕО

🔴 Село като от приказките търси жители и им плаща СНИМКИ





Източник: Марица





Коментари

горе