Жестоката реалност в пловдивска болница: Лекарите преценявали на око лечението на СОVID





Пепа Деведжиева - лидера на КОД сподели след настаняването на нейни близки в МБАЛ "Свети Мина" мнението си за болницата и как се справя институцията в условията на пандемия. Plovdiv24.bg публикува текста без редакторска намеса:

"В COVID отделението на МБАЛ "Св. Мина“ няма елементарна апаратура и лекарите преценяват на око резултата от терапията, която прилагат. Сега разбирам защо медиците от тази болница в началото на епидемията не искаха там да има отделение за лечение на болни с коронавирус. Те са знаели, че условия няма, и са били прави.






Сблъсках се със ситуацията в болницата, когато преди дни там бяха настанени моите леля и калеко с тази диагноза. Ако пациент постъпи там с ниво на кислорода в кръвта под 90, се оказва, че няма нужната апаратура, за да му се помогне. Ако се наложи да бъде интубиран, той трябва да бъде транспортиран другаде. Няма дори маски за подаване на кислород, това се прави през едни тръбички, които влизат в носа, няма ехограф, за да се проследи какво се случва с белите дробове. Попитах един лекар как преценяват какво става с пациентите и как решават колко кислород да подават и той ми отговори: "На око.“ Няма дори анестезиолог в това отделение.






Не споменавам имената на лекарите, защото те вероятно са истински професионалисти, но нямат необходимата техника. 21 век е, как е възможно да се лекува по този начин, и то едно опасно и доста непознато за медицината заболяване? Наложи се да преместя моите близки в друга болница и искам да предупредя хората какво ги чака, ако бъдат изпратени в МБАЛ "Св. Мина“.

Лекарите от тази болница отказваха там да бъде разкрито отделение за коронавирус, защото са били наясно със ситуацията, но от Общинския и Областния кризисен щаб настояха и това се случи. Разбирам обществената потребност в голям град като Пловдив да има много отделения, но хората очакват във всички тях да получат адекватна медицинска помощ, а това не е така.






Болниците са търговски дружества и трябва да реализират печалба, но когато в условия на епидемия срещу това стоят човешки животи, е нехуманно и аморално."


Четете още:

🔴 Почина един от последните партизани - Крум Василев

🔴 Честито! Актрисата Евелин Костова роди от братовчед си

🔴 Разследване част 2: Магистър без диплома ВИДЕО





Източник: plovdiv24





Коментари

горе