Правила за дълголетие на гениалния лекар д-р Шигеаки Хинохара



Тайната според 106-годишния японец e в храната и в заетостта с любимо занимание

Японският лекар д-р Шигеаки Хинохара е ярък пример за активна старост. Той е най-възрастният практикуващ лекар не само в Япония, но и в света. Изучавал е тайните на дългия живот и е допринесъл значително за японската здравна система. Освен че е оглавявал 5 фондации и е бил президент на Международната болница "Свети Лука" в Токио, той е въвел и японската система за превенция, благодарение на която средната възраст в страната се е увеличила драстично. Насърчавал е хората да живеят дълъг и щастлив живот, като самият той е бил пример за подражание. Д-р Хинохара е роден през 1911 г. и умира през 2017-а – три месеца преди да навърши 106 години. Лекувал е пациенти до последните си дни и неговият бележник е бил запълнен с планове

за половин година напред.

Смятал е, че дължи дълголетието си преди всичко на храната и на факта, че непрекъснато е вършил любимата си работа. Д-р Шигеаки Хинохара е работил по 18 часа на ден, 7 дни в седмицата. Ключът към дълголетието според него се крие в заетостта с любимо занимание. Изнасял е лекции за правилно хранене в цялата страна и е бил непрекъснато ангажиран с работа.





През целия си живот винаги е бил готов да изпробва нови неща. Д-р Хинохара е издал около 150 книги след 75-ия си рожден ден, разпродадени в огромни тиражи. Една от тях – “Living Long, Living Good” – е продадена в 1,2 млн. екземпляра.

След като навършил 100 години, той продължил да се занимава с лечение и лекции. Лекарят записвал основните правила за дълъг живот и много от тях са доста неочаквани.

Правила за дълъг живот





l Дълголетието не зависи от расата, пола или други характеристики. Общото за дълголетниците е, че сред тях липсват хора с наднормено тегло. Храната е най-важното нещо. „За закуска аз пия чаша плодов сок с една супена лъжица зехтин или чаша мляко с малко леща на прах и един банан - споделя столетникът. - Зехтинът е много полезен за артериите и за кожата. На обяд хапвам малко мляко с 2-3 бисквити или пък нищо, ако съм много зает. Никога не чувствам глад, когато съм съсредоточен в работата си. На вечеря ям плодове, малко риба с ориз, а два пъти седмично – 90 г нетлъсто месо.

l Лекарят бил убеден, че основната енергия човек получава от веселие и забавления. Като пример посочвал децата, които, увлечени в игри и смях, съвсем забравят за храната и се чувстват чудесно. Ето защо според него изобщо не бива да се спазват някакви строги правила, диети и графици.

l Д-р Хинохара съветвал хората да работят през целия си живот и да не се пенсионират, ако е възможно. Или да го направят възможно най-късно. Според него интересната работа е ключът към дългия и плодотворен живот. “Не се пенсионирайте, апелирал той. - Като цяло нужда от пенсиониране няма, но ако все пак ви се наложи, не трябва да е преди 65-годишна възраст. Обяснението се крие в това, че годините за пенсия са наложени преди повече от век, когато продължителността на живота е била много по-малка от сегашната. В Япония например хората са живеели средно до 68 години и въпреки това са работили до 65. Оттук следва и въпросът - защо след като днес хората живеят по-дълго, продължаваме да се пенсионираме толкова рано?”





l Известният учен вярвал, че дългият живот е чудесна възможност да се помогне на други хора. Той казвал, че до 60-годишна възраст човек трябва да работи за семейството си и за постигане на своите цели, а след това и в полза на цялото общество. Самият той е приложил идеята си на практика. След като се пенсионирал на 65 години, той продължил да работи безплатно като доброволец по 18 часа на ден, всеки ден от седмицата. И се наслаждавал на всяка минута.

l Лекарят предлагал всеки да си прави далечни планове, за предпочитане за няколко години напред. Бил е убеден, че тогава човек получава стимул да живее по-дълго, за да преживее нови неща и впечатления.

l Едно от правилата за дълголетие на лекаря било всеки да си измисли голяма цел в живота, към която да се стреми. Според него това е добър начин човек да се поддържа в кондиция.

l Ученият призовавал хората не само да трупат знания, но и щедро да ги споделят с другите. Той постоянно изнасял лекции, чийто брой надхвърлял 150 на година и всяка от тях траела около час и половина. При това ги четял прав.

l За добра кондиция на тялото и мускулите японецът съветвал пациентите си при всяка възможност да ходят пеша, да изкачват стълби и сами да носят чантите си.

l Лекарите обикновено пращат възрастните си пациенти да си правят сериозни изследвания, а понякога и да се подлагат на оперативна интервенция. Според д-р Хинохара дори и най-квалифицираният лекар не може да излекува всички болести, така че едва ли се струва хората да си причиняват допълнително страдания.

l Ученият препоръчвал хората да не се занимават с ненужно трупане на вещи и материални блага, тъй като няма да могат да вземат със себе си нищо, когато настъпи последният им час.





l Той разказвал интересно за болката, смятал, че тя е най-загадъчното нещо на света. Вярвал, че най-добрият начин за справяне с

болката

е отклоняването на вниманието от нея. Твърдял, че щом човек се занимава и е погълнат от нещо интересно, болката изчезва.

l Докторът обяснявал, че е добре да бъдем винаги максимално подготвени за всякакви лоши новини, бедствия, нещастия. Мнозина го смятали за луд и че никому не е нужно да се подготвя за лоши събития в един проспериращ свят. Но когато станал взрив в метрото в Токио, болницата му била готова веднага да приеме 740 пациенти, само един човек не бил спасен, а всички останали оцелели.

l Дълголетникът твърдял, че хората дори не си представят силата, която се крие във всеки организъм, и колко големи са възможностите му за адаптация към всякакви условия. Вече в напреднала възраст той бил заловен от терористи в самолет и заедно с другите пътници прекарал четири дни, закопчан с белезници за стол в непоносима жега. През цялото време наблюдавал как тялото му се адаптира към тези ужасни условия.

l Д-р Хинохара вярвал, че само с помощта на научни познания е невъзможно да се излекуват хората, тъй като много заболявания се дължат на психосоматични причини. Бил убеден, че може да се помогне само с някакъв вид изкуство.





l Добре е всеки да си има човек, чийто пример да следва, да е негов модел за подражание. И да се опитва да го надмине. Д-р Хинохара имал такъв идеал и когато попадал в трудни ситуации, се питал какво би направил неговият герой, като се опитвал да постъпи като него.

Да намериш

своя икигай

“Ние, японците, имаме една прекрасна дума “икигай” - казвал д-р Хинохара. - Значението й може да се опише по различни начини: причината, поради която ставаш от леглото всяка сутрин; радостта да си винаги зает; страстта, която ти носи удовлетворение и радост. Всички те водят към едно – причината да живееш! Икигай е пресечната точка на 4 изключително важни житейски сфери: това, което обичаш; това, от което се нуждае светът; това, за което ти плащат; това, в което си добър! Помисли и го открий - това е твоята гаранция за дълъг живот.”


Четете още:

🔴 Синът на Десислава Радева пред американски вестник: С Румен Радев имаме приятелски отношения

🔴 Първа публична поява на жената на Милен Цветков след смъртта му: Щастлива съм!

🔴 Мегз: Родила съм се мъртва!





Източник: spomen





Коментари

горе