От 90 до 600 лв. за кръв на черноПрез лятото цените падат, дилърите преценяват на място според облеклото и марката автомобил

Цената на кръвта в София на черно удари 600 лв. за една бележка, ако е от редките АВ и В групи. Тези за групи О и А вървят от 200 до 350-400 лева, установи проверка на „Монитор“ пред два хематологични центъра в столицата - Националния център по хематология и този в Университетската болница „Света Анна“.

Търговците са наясно с нуждите на отделните болници, както и колко милилитра кръв са нужни за дадена операция. За по-голяма убедителност дори споменават и имена на хирурзи от различните софийски болници. За коремна операция се изискват най-много бележки – 4. През лятото цената им пада почти наполовина, тъй като тогава плановите операции в болниците спират заради горещините, оперират само по спешност и търсенето намалява. Каква цена ще поискат от „купувача“ дилърите на кръв преценяват на място според облеклото и марката на автомобила, с който е дошъл. Ако нуждаещият се е с по-лъскаво возило и марково облекло, се заковава най-високата цена.

Търговията на кръв у нас е забранена.

Санкцията е до 1000 лв.

а при повторно нарушение може да скочи на 10 000 лв. Въпреки това пазарът с кръв се шири без проблем. Глобени и санкционирани няма. Нормативната уредба допуска легално плащане на кръв и кръвна плазма само в случай, когато те са необходими за производството на ваксини, серуми и имуноглобулини, но търговията се осъществява не между физически, а между юридически лица, каквито са кръвните центрове и фирмите производителки на лекарствените препарати.

Цената на банка кръв варира и може да достигне до 500 лева, коментират медицински специалисти от Варна. Средната цена е 100 до 150 лева. Тези, които продават пред Районния център за трансфузионна хематология в двора на МБАЛ „Света Анна“, предлагат офертите си на хора с близки в операционните на варненските болници.

Има и платени кръводарители с редки кръвни групи. Но за жалост и

регистърът на платените кръводарители намалява

защото цената на кръвта е много ниска - 90 лв. за литър. Районният център за трансфузионна хематология осигурява дневно с 60 до 80 единици еритроцитен концентрат лечебните заведения в Североизтока.

„С болничните лечебни заведения имаме сключени договори за снабдяване с кръвни съставки на базата на изразходваната от тях кръв през предходната година. Те имат определени лимити за безвъзмездни количества и ако ги надвишат, получават платена кръв, но срещу 180 лв., а не за 90 лв.

Варненец е рекордьорът по кръводаряване в региона, като е дарявал от своята кръв 160 пъти. Изявеният донор е с изключително рядката кръвна група АВ с отрицателен резус фактор. В момента той е пенсионер“, обясни още д-р Йорданова.

По около 12 500 кръводарители преминават годишно през Кръвния център във Варна и даряват кръв. Всяка година там се преработват кръвните продукти на общо 23 000 дарители от Североизточна България, тъй като в Кръвния център е концентрирана цялата дейност по диагностика и преработка и за областите Добрич, Силистра, Шумен и Търговище. Броят на кръводарителите средно е около 60 на ден, но

кръводарителите у нас постоянно намаляват

кръвта е недостатъчна и с нея масово се търгува на черно.

Цената на сакчето кръв на черно в Русе надхвърли 250 лева. Ако кръвната група е от редките, а операцията е спешна, сумата може да е около 400 лева.

От години група роми са превърнали кръводаряването в доходоносен бизнес.

Обикновено стоят в района на болницата и чакат някой притеснен близък на пациент да ги потърси. Те осъществяват логистиката и договарят заплащането. Разполагат със списък с телефонни номера на донорите на кръв и веднага се обаждат при нужда. Обикновено донорът пристига в рамките на половин час.

Много често нуждаещите се ползват и фейсбук групата „Кръводарители в Русе”, в която се обръщат за помощ. При спешни случаи често търсят съдействие и от медиите.Източник: Монитор

Следваща статия:
Карайте се с мъжа си - полезно е за здравето му!

Коментари

Видео на деня

горе