Анестезиолог издъхна от ножа на Гагари след предложение за сексОкървавеният труп на д-р Венцислав Проданов в собствения му мезонет вдига полицията по тревога, убиецът е заловен за часове

През януари 2004-та нова кооперация на бул. „Христо Ботев“ в Пловдив потъва в кръв. Уважаван анестезиолог от УМБАЛ „Св. Георги“  е брутално убит в луксозния си мезонет. Три дни тялото му лежи на пода в хола, докато негови колеги не решават да го потърсят. Натъкват се на ужасяваща гледка. Убиецът е задържан  няколко часа по-късно.

Датата е 12 януари 2004-та. В 19.00 часа д-р Венцислав Проданов, старши ординатор, ан​естезиолог в Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив, приключва своето дежурство. Маха бялата престилка, слиза с асансьора на паркинга, качва се в колата си - червена „Мазда“, запалва и потегля към вкъщи.

Докторът живее в мезонет в нова кооперация на бул. „Христо Ботев“ в града под тепетата. Паркира колата си и се качва в асансьора. Влиза в луксозното си жилище и след секунди пуска един от любимите си дискове с джаз музика на уредбата. Заключва вратата и се отпуска след дългия работен ден. Три часа по-късно вече не е сред живите. Проданов е тотално обезобразен. По тялото му има 35 прободни рани от кухненски нож. По ръцете му - дупки. Той лежи насред хола в огромна локва кръв.

След като не се появява на работното си място три дни, колегите му започват да се притесняват. Звънят му непрекъснато по мобилния телефон, но той не отговаря. Предполагат, че се е почувствал зле, тъй като страдал от високо кръвно, и решават да проверят на място какво се случва. Отиват до мезонета, дълго звънят на вратата, ала никой не им отваря. Тогава предприемат крайни действия. Двама от колегите му се качват на покрива и от капандурата проникват в жилището на Проданов. Остават ужасени от видяното - студеното тяло на доктора лежи на пода в хола. От съсиреците не се виждат очите му. Едната му ръка е застинала нагоре, сякаш в поза на защита преди смъртта. Те веднага се обаждат на полицията и след минути кооперацията е окупирана.

Разследващите започват да нищят случая. Става ясно, че когато се прибира вкъщи, д-р Венцислав Проданов говори 20 минути по мобилния телефон с негов познат на име Пенко. Разбират се да се чуят пак след час. Пенко отново звъни, но първоначално никой не вдига. Той чувствал доктора като свой баща, получавал съвети от него, разговаряли, когато изпитвал нужда да споделя. Позвънил и на домашния, а на мобилния телефон веднъж чул непознат глас. Пенко попитал за доктора, а някой отсреща троснато му отговорил: „Педераст, ей сега ще ти *** майката“.

От разследването става ясно, че докторът провежда два разговора, след като се прибира, а после при него идва Стилян Михайлов от „Столипиново“, с прякор Гагари. Той и Проданов се запознават няколко месеца преди убийството. Лекарят му предложил да пият по кафе и така създали приятелство. Стилян работил в дърводелски цех, а понякога почиствал жилището на доктора.

Версията на полицията е, че във фаталната вечер дърводелецът чистач седял на дивана. В един момент взел нож с 15-сантиметрово острие от кухнята, издебнал Проданов в гръб и започнал да нанася удар след удар по тялото. Пробол жертвата в корема и гърдите.  Докторът опитал да се защити, но без успех. След настъпването на смъртта Стилян прибира музикалната уредба и мобилния телефон на жертвата, както и ключовете от апартамента. Заключва и бързо напуска местопрестъплението.

Съседи споделят пред разследващите, че са чули тропот и стържене, сякаш са се размествали мебели, след което и стъпките на бягащ от кооперацията човек.

На Стилян Михайлов  му предстоял годеж. След убийството дърводелецът си взел отпуск, за да отдели повече време на бременната си половинка Елисавета, която била от село Труд. Още на следващия ден след кървавата история Стилян отива при годеницата си и уговаря детайли за предстоящото голямо събитие с родителите й. Подарил откраднатата музикална уредба на Елисавета, тъй като преди време й обещал. В деня след убийството двамата прекарват няколко часа заедно,  след което той се връща в „Столипиново“ и се отдава на запой с приятели.

Колеги на дърводелеца с прякор Гагари споделят, че е дошъл на 13 януари на работа притеснен и мълчалив. Пожелал  да си вземе отпуск и си тръгнал. Два дни след убийството на доктора полицията вече е стигнала до извода, че е извършител на бруталния акт и го издирва.

Нишката се разплита пред разследващите благодарение на липсващите ключове на Проданов и след засичането на мобилните разговори.

Полицията решава да му направи капан. Униформени правят опити да се свържат с убиеца по тепефона на мъртвия Проданов. На едно от обажданията Стилян отговаря. Ченгетата се представят за колеги на доктора и го викат да им помогне, тъй като закъсали в снега до ТЕЦ-Север.  Въпреки че е седнал на запой и сладки приказки на маса с приятели, убиецът се отзовал. Когато пристига на мястото, четири полицейски коли му препречват пътя. Стилян е задържан. В якето му намират ключовете и мобилния телефон на д-р Венцислав Проданов.

ДНК експертизата заковава Стилян. Безспорно се доказва, че отпечатъците му са по чаша с алкохол на масата в мезонета на доктора, както и по фас, открит в кашона на музикалната уредба.

До последно дърводелецът отрича да е извършил убийството. Твърди, че е бил по-рано в апартамента на Проданов.  Натъкнал се на трупа и го хванало страх. Взел ключовете от ръцете на мъртвеца, заключил, хванал такси и избягал. След това изпил няколко успокоителни, ужасяващата гледка била причина и да си вземе отпуск, твърди пред разследващите Гагари. Кълне се, че нито е убил, нито е ограбил доктора.

Сочи като извършител негов съкварталец по прякор Джингиза под претекст, че имали спор с убития във връзка с неуредени сметки от продажбата на лекарства.

Стилян променя версията си, за да уличи Джингиза. Започва да твърди, че е станал свидетел на убийството и че във фаталната нощ в апартамента са били тримата. Според показанията му Проданов и Джингиза се сбили, а той взел нож и накълцал доктора пред очите на Стилян. 

Джингиза е разпитван в съда, но посочва алиби за нощта на убийството на доктора. Магистратите не откриват доказателства да е замесен.

В крайна сметка Стилян е тикнат в ареста. Там прави опит за самоубийство с примка от връзки за обувки, но е спасен от съкилийниците си.  Няколко месеца по-късно е осъден на 18 години затвор за бруталното убийство. Присъдата е потвърдена от Върховния касационен съд. 

Дърводелецът пред съда: Предлагаше ми секс, но му отказах

На съдебния процес на бял свят излизат пикантни подробности от животана д-р Венцислав Проданов. Стилян разказва пред магистратите, че докторът му е предложил да имат сексуални отношения, ала той му отказал.

Правил е опити да го изкуши със скъпи подаръци - пари, парфюми и дрехи, но не успял. Убиецът споделил още, че докторът му признал, че си има интимен приятел, който работел като инженер.

Един от свидетелите, който също се запознал с Проданов на по кафе, споделя пред съда, че докторът харесвал по-млади мъже, бил педант по отношение на чистотата и твърде чувствителен.

Близките на д-р Венцислав Проданов смятат, че причина за убийството са парите му.Източник: Марица

Следваща статия:
Вълшебните рецепти за супи на бг звездите

Коментари

Видео на деня

горе