Здравният министър: Маските стават задължителни и на открито



Все още няма заповед по въпроса

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести излязоха с позиция за въвеждане на задължителни маски на открито, съобщи министерството на здравеопазването. „Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем. Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим“, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Очаква се заповед по въпроса.





„По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболяемостта, и настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито“, коментира Ангелов. Не е ясно какво ще помогне въвеждането на маски на открито, при положение че масово не се спазва дори сегашното изискване те да се носят на закрити обществени места. Личен пример дава премиерът Бойко Борисов, който не само демонстративно не носи маска, но и никой не смее да го глоби - глобата му за влизане в църква без маска скандално бе прехвърлена на Министерския съвет, който ще я плати от парите на данъкоплатците.





В рамките на срещата членовете на експертните съвети и здравният министър коментираха и хипотезата за намаляване на карантината на контактни лица от 14 на 10 дни. Експертните съвети смятат, че тя трябва да се намали на 10 дни при контактни лица, като условие за последното трябва да бъде липсата на клинични симптоми. По отношение правилата за дехоспитализация експертите посочиха, че критериите следва да бъдат преосмислени в частта образни данни, за да имат медиците по места по-голяма гъвкавост при оценка на индивидуалното здравословно състояние на пациентите.





„Общата ни цел е да намалим разпространението на COVID-19 без да налагаме рестриктивни мерки и да повлияваме върху социалния живот и психическото здраве на българите“, посочи зам.-здравният министър Бойко Пенков.


Четете още:

🔴 Деница Сачева даде заден: Няма пари за по-високи пенсии

🔴 Кой е виновен за това, че Милен беше убит?

🔴 Бягство от реалността: Хиляди БГ пенсионери искат да останат в Англия





Източник: СЕГА





Коментари

горе