Столетник всяка нощ слуша музика в памет на любовта сиОбщина Асеновград връчи плакет на столетника Петър Кривошиев. Той е роден на 12.10.1920г. Асеновградчанинът получи и финансова помощ като комплимент от администрацията. Средствата са отпуснати с единодушно решение от съветниците в местния парламент. Петър Кривошиев бе награден и от Министерството на отбраната, тъй като е ветеран от войните. Награди, медали и грамота му връчи лично председателят на ОУС на СВВБ – Пловдив майор от запаса инженер Атанас Хаджиев.

100–годишният Петър Кривошиев е живял и учил в Пловдив, където е завършил Италианския колеж с профил – италиански и френски езици. Бил е единствения отличник там, за което е получавал награди. На 10 – годишна възраст е поканен да пътува до Италия с други ученици. След завършването на колеж е продължил да учи в София, където е съжителствал с дядо си. По – късно завършва образованието си в Пловдив и се връща да живее в Асеновград. Той е имал още един брат и две сестри. Дядото на Петър е имал земи в Болярци, които и до днес са останали в наследство на столетника. А по думите на дъщеря му, всички мъже от рода на Петър са участвали във войните и са се връщали живи и здрави. Дълги години баща му е бил кмет на село Болярци. По звание е бил офицер, а измежду хората – уважавана личност. Дядо Петър Кривошиев е работил в местната мандра там. Славел се е като добър специалист в производството на мляко и сирене.

В момента столетникът е изключително самостоятелен. Много обича да пътува. Дори понякога шофира автомобила си, за да се разходи от Асеновград до Нареченски бани и Бачково. Придвижва се сам с колата си и до Болярци, където се е оттеглил към момента. Храни се без да се ограничава. Яде плодове, зеленчуци, кисело мляко, фасул. Веднъж седмично обядва или вечеря с риба. Сутрин задължително пие кафе и закусва с филия хляб, намазана с масло. Не приема хапчета. Не пие алкохол, бира и газирани напитки. По повод – само чаша вино. А водата трябва да е със стайна температура. Още в детска възраст го е блъснало колело. Наложило се е да бъде опериран. На 55 – 56г. е бил пенсиониран по болест, тъй като е получил инсулт. Лявата му страна и говорът му са били леко парализирани, но постепенно се е възстановил. След оздравяването си, всеки ден е изкачвал планински пътеки с преходи от по 4-5 часа. В последните години пък е паднал по стълбите у дома си и си е счупил крака, като пак е претърпял операция.

Тайната на дълголетието според него, е динамиката и движението, което води до физическо здраве. Любимото му занимание е да чете книги и не обича да гледа новини, защото казва, че всичко му е ясно предварително. Всяка нощ преди лягане слуша музика, тъй като единствената му и голяма любов – неговата съпруга – е имала ангелски глас и е пеела изключително добре. Силно вярващ е в православната християнска вяра. Радва се на голямо и грижовно семейство – има две деца, трима внуци и трима правнуци.Източник: Кмета

Следваща статия:
Камен Во.: Молитвата днес е за Милен. А, утре за нас...

Коментари

Видео на деня

горе