Д-р Калъчев: Себестойността на PCR теста е 30 леваОколо 30 лева струва себестойността на PCR теста за Ковид 19, но вече 8 месеца българите вадят от джоба си между 90 и 120 лв. 

"В тези 30 лева влизат всички материали, които се използват за PCR-а. Тук визирам материалчето, тампонът, с който се взима гърленият секрет. 30 лв. - толкова струва самият тест, заяви д-р Недялко Калъчев, директор на частна лаборатория.

За какво плащаме останалите над 60 лв? "Ние работим над капацитета. Има колеги, които работят до 11-11:30 вечерта. Апаратурата работи денонощно", обясни Калъчев.

НЗОК също плаща на частните лаборатории за тестове, които са с направления. Цената обаче е различна.

"Здравната каса плаща 60 лв. Пациентите плащат 90 лв., но общо взето между 60 и 90 лв. варира. Здравната каса е преценила, че трудът за това изследване може да бъде до 30 лв., ако грубо приемем че 30 лв. са материалите. Останалите 30 лв. са за труда и машините, техният внос, което не е толкова правилно, че може да се случи по този начин. Поради който факт има напрежение в системата на тема цена. Така, когато Здравната каса издава направление на човек, за да се изследва, плаща 60 лв. за изследването. Цената за хората обаче варира между 90 и 120 лв.", допълни д-р Калъчев.

А здравният министър Костадин Ангелов заяви, че държавата не може да определи пределна цена на PCR тестовете за частните лаборатории, именно защото са частни.

Държавна лаборатория има и това е Националната референтна лаборатория. Там човек може да си направи безплатен тест, с направление от Касата, но преди това трябва да е дал един положителен и един отрицателен резултат в частна лаборатория.Източник: Petel

Следваща статия:
В понеделник е Димитровден. На този ден се спазват следните обичаи

Коментари

Видео на деня

горе