Откриха два питоса и стотици оброчни плочки на Зевс и Хера на връх Кози грамади



„Два питоса и стотици оброчни плочки на Зевс и Хера са открили археолозите при продължаващите проучвания на светилището на Зевс и Хера на връх Кози грамади". Това каза директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, цитиран от Фокус.

Според него светилището на Зевс и Хера, което зам.-директорът на Националния исторически музей (НИМ) Иван Христов откри през лятото на един от върховете на масива Кози грамади край село Старосел, поднася нови изненади.

"Благодарение на отпуснатите допълнително 20 хиляди лева от Министерство на културата разкопките продължиха и след като „редовните" пари свършиха. Оказа се, че светилището на върха, което е укрепено с могъща стена от квадри, продължава надолу към резиденцията, която се намира на около 1100 метра надморска височина (светилището е на височина 1365 метра). По целия склон на хълма землените маса са укрепени със стени от същите квадри, простиращи се по цялата окръжност на върха.

Тоест светилището всъщност включва, освен сградата на върха, и концентричните тераси, заобикалящи отвсякъде хълма. По терасите са били поставени стотици, а може би и хиляд, оброчни плочки от мрамор на Зевс и Хера. Някои от тях са високохудожествени скулптурни изпълнения, други са от по-примитивни майстори.

До сега археолозите са намерили над 100 цели плочки и стотици фрагменти от други. Откриват се ежедневно и десетки монети от периода V век пр. Хр. до IV век пр. Хр., когато в Римската империя за официална и единствена позволена религия, е обявено християнството и езическите светилища са разрушени или изоставени.

Днес археолозите намериха и два цели питоса (огромни керамични съдове за съхранение на течности или жито)", каза проф. Божидар Димитров.

Питосите ще бъдат пренесени заедно с плочките в Националния историческия музей към 15 октомври", уточни професорът.



Източник: Труд





Коментари

горе